Jestliže si chcete pochutnat na naklíčených semínkách řeřichy, místo obyčejných semen ze zahradnictví zakupte ve zdravé výživě balení určené ke klíčení. Budete tak mít jistotu, že semínka nebyla chemicky upravena a dají se konzumovat. Na rozdíl od jiných druhů semena řeřichy nenecháváme stát přes noc ve vodě, protože by se kolem nich vytvořil sliz a rychle by se kazila. Stačí je propláchnout a ihned vložit do nakličovací misky nebo na sítko.

Pokud s klíčením začínáte, vystačíte si klidně s čajovým sítkem, které dáte do hrnku a zakryjete talířem. Časem si třeba vyrobíte větší nakličovací nádoby z plastových krabiček, do nichž uděláte otvory pro odtok vody. Klíčky je třeba dvakrát denně propláchnout vlažnou vodou a nechat je okapat, aby nezačaly zahnívat. Krycí talířek brání průchodu světla, které by klíčky přimělo k vytváření listů. Po třech dnech budou výhonky připraveny k ochucení salátů, rizota či pomazánek.

Pěstování řeřichy pro lístky je mnohem jednodušší, k tomu můžete zakoupit obyčejná semena z běžných prodejen. Řeřicha ochotně vyroste na navlhčené vatě nebo papírových utěrkách. V prvních dvou dnech klíčení urychlíte tím, že semínka v buničinovém substrátu zakryjete potravinovou fólií, aby jim bylo teplo. Poté je už necháme růst odkryté na světlém místě. Důležité je, aby byl substrát neustále vlhký, semena se ale zároveň nesmí "topit" ve vodě. Vzrostlé rostlinky ostřiháme a využijeme ve studené kuchyni.

Mladé řeřichy jsou výtečným zdrojem celé škály vitaminů a minerálů, jmenovitě jde o vitaminy C, A, B1, B3, B6, E a K, z dalších látek je to především vápník, draslík, železo, fosfor, jód, kyselina askorbová a riboflavin. Řeřicha se nehodí k tepelné úpravě, beztak ale chutná nejlépe zasyrova, a navíc přímou konzumací nepřijdete o cenné látky.