Snad každá zahrada má nějaká místa, která bychom mohli označit jako prázdná, plonková, zkrátka nevyužitelná pro pěstování zeleniny, ozdobných vyšších rostlin nebo keřů. Nebo naopak záměrně chceme některé plochy v zahradě pokrýt rostlinami tak, abychom zde vytvořili bezúdržbovou a krásně vypadající zónu. V takových místech nejlepší službu udělají právě půdopokryvné rostliny, které vytvoří kompaktní koberce plné květů či pestrých listů a které zamezí rozšiřování plevele.

Co na které místo sázet?

Na větší plochy, zejména ve svazích, je vhodné využít půdopokryvné dřeviny, keře, plazivé růže, ale také kručinky nebo třezalky, které dobře odolávají nerovnému povrchu i ostřejším slunečním paprskům. Slunná místa s kyselejší půdou osázejte vřesy a vřesovci.

Celoroční ozdobou zahrad jsou poléhavé či zakrslé jehličnany, které neopadávají, a kromě toho je můžete tvarovat do různých zajímavých tvarů. Krásně vypadají jalovce, tújky, ale také zakrslé smrčky nebo borovičky.

Obrovský výběr najdete mezi trvalkami. Je třeba vybírat mezi těmi, které se hodí na slunná, suchá místa – takové patří mezi klasické skalničky, jako např. kosmatce, tařičky, plaménky či úrazníky, nebo naopak mezi rostlinami, jež jsou vhodné do polostínu či stínu, pod stromy a na vlhká místa. Mezi nejznámější patří barvínek, mechovce, zběhovce či bedrničky, břečťan nebo lomikámen.

Zajímavou alternativou jsou rovněž okrasné trávy, které mohou tvořit s ostatními rostlinami zajímavé kombinace. Některé z nich, jako jsou například kostřavy, vytvářejí bohaté polštáře, odolné proti nepřízni počasí, zejména proti větru, suchu a ostrému slunci. Do vlhkých a stinných míst se naopak skvěle hodí azalky a pěnišníky.

Jak rostliny sázet a kombinovat?

K vytvoření kompaktních koberců je třeba počáteční výsadbu dobře zahustit. Na větší plochy tedy můžete vysázet několik rostlinek od stejného druhu, rychleji tak docílíte toho, že se rostliny dobře rozrostou a spojí. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku a v počátcích jim pomáhejte od plevele. Později, až rostliny vytvoří propojené koberce, plevel už skrz ně tak snadno neproleze.

Velmi zajímavé je také sázet k sobě rostliny kvetoucí v různou dobu. Zatímco jarní již odkvétají, další se připravují ke květu. Koberce květin tak neztrácejí na půvabu a vy se z jejich květů můžete radovat téměř po celou sezonu. Rovněž je vhodné kombinovat rostliny vyššího vzrůstu s nízkými, kde mohou vyniknout tvary dřevin či keřů jako jakýchsi solitérů.

Než rostliny vysadíte, je třeba dobře odplevelit půdu. Pro suchomilné rostliny volíme půdu propustnou, naopak stínomilné rostliny upřednostňují těžší půdu, která více zadržuje vodu. Rostliny sázejte hustěji, přibližně 10 rostlin na metr čtvereční. Pokud máte menší, drobnější sazenice, můžete je vysadit ještě hustěji.

Obzvláště zpočátku potřebují rostliny pravidelnou zálivku, aby se sazenice dobře uchytily, a to platí i pro suchomilné rostliny. Dále nezapomínejte ani na kompost, který rostlinám dopřejeme zejména při sázení, a později přihnojujte speciálními hnojivy. Starší rostliny omlazujte zastřiháváním, zároveň tím můžete tvarovat jejich podobu, obzvláště pokud zasahují do cest, chodníků nebo přerůstají skalky a zídky. Zastřihávání provádějte brzy na jaře nebo až na konci léta po odkvětu.

Půdopokryvné rostliny nemusíte nijak komplikovaně rozmnožovat, množí se totiž kořeny či oddenky a šlahouny, které můžete v případě potřeby nasměrovat na místa, která potřebujete rostlinami pokrýt. Pokud mají šlahouny tendenci zvedat se od země, můžete je přichytit k zemi pomocí drátěných oček.