Měsíček lékařský (Calendula officinalis) známe jako léčivou letničku, jejíž květy mají protizánětlivý účinek a využívají se zejména při léčbě různých kožních onemocnění. Dobrou službu však tato půvabně kvetoucí rostlina prokáže i půdě: podobně jako afrikán odpuzuje háďátko a říká se, že chrání záhon před invazí mšic a mravenců. Měsíček proto nemusíme vysévat jen do okrasných záhonů, ale také do blízkosti brambor, rajčat či okurek, kde bude plnit funkci jakéhosi "bodyguarda".

Pro pěstování měsíčku se nejlépe hodí slunné a vzdušné stanoviště s propustnou půdou, kterou je před výsevem potřeba důkladně odplevelit a zkypřit. Semena nevyséváme příliš hustě, stačí umístit 4-5 semen pohromadě do sponu 30x40 cm. Zapracujeme je do hloubky asi 2-3 cm a půdu kolem utužíme válcem nebo hráběmi. Záhon bude třeba zhruba třikrát týdně zalévat. Semínka vyklíčí do dvou týdnů; vzrostlé rostlinky jednotíme na vzdálenost 20 cm a zeminu okolo nich pravidelně kypříme a odplevelujeme. Květy se objeví asi za 10 až 12 týdnů od výsevu.

  • Tip: Měsíček je nutné vysít každý rok na jiné místo, půda se jeho pěstováním vyčerpává. Pokud výsev odložíte až na léto, rostlina už letos nestihne vykvést, ale může posloužit jako zelené hnojení.

Pro léčivé a kosmetické účely se u nás pěstuje zejména plnokvětá oranžová odrůda Plamen. Čerstvé květy lze přidat do ovocných či zeleninových salátů, do bylinkového másla nebo třeba do rizota, jemuž dodají krásnou žlutou barvu, jako by šlo o šafrán. V našem starším článku najdete recepty, jak z měsíčku připravit léčivou mast, tinkturu, olej či víno: