V červnu je ta správná doba na vysetí jedlých druhů čekanky, je jen třeba zvolit žádaný typ. Čekanka listová se pěstuje výhradně pro puky, její nať je pro konzumaci příliš hořká. Někdy ji ovšem v obchodech najdete i pod názvem "salátová", což je trochu zavádějící, protože byla vyšlechtěna i čekanka, která se pěstuje a konzumuje jako salát, ale té se říká "hlávková". Při pohledu na obrázek na balíčku semínek se ale nespletete, hlávková čekanka tvoří většinou červené hlávky (odrůdy Palla Rossa, Treviso, Rossa di Verona), zatímco puky u čekanky listové jsou štíhlé a žlutobílé.

Začneme čekankou hlávkovou, jejíž pěstování je jednodušší. Můžeme ji vysít prakticky do jakékoli půdy, která není přehnojená, na stanoviště, kam v létě nepůjde přímé slunce. Většina kultivarů se doporučuje vysévat až v druhé polovině června, přičemž sklizně se dočkáme na podzim. Hlávková čekanka má nahořklou chuť, způsobenou látkami, které podporují produkci žluče, usnadňují její odtok ze žlučníku a příznivě ovlivňují funkci jater. "Klasických" vitaminů A a C v ní najdeme pomálu, zato díky ní získáme vysokou dávku prospěšné kyseliny listové.

Salátová (někdy také označená jako puková) čekanka se oproti tomu pěstuje ve dvou fázích. V červnu ji vysejeme do řádků v rozteči 30 cm, semenáčky pak vyjednotíme na 10-15 cm. Zhruba v říjnu sklízíme kořeny, přičemž k rychlení vybíráme jen takové, které mají průměr hlavy nejméně 3 cm. Nať seřízneme na 2-3 cm a kořeny uskladníme v chladném a tmavém sklepě.

Rychlit začneme v listopadu až v prosinci, zásadně ve tmě, a při teplotě okolo 18 °C. Díky tomu se v čekankových pucích nevytvoří chlorofyl ani hořká chuť, zůstanou bělavé, křehké a nasládlé.

Kořeny můžeme zasadit do nádoby s rašelinovým substrátem, nebo je natěsno naskládáme do kbelíku naplněného do 2/3 vodou (kořeny v tomto případě seřízněte na stejnou délku). Důležité je, aby nádoba stála na temném místě a byla zakryta černou fólií. Jemné puky budeme sklízet asi za 3-4 týdny. Oceníme na nich především vysoký obsah vlákniny, která v kombinaci s nahořklými látkami upraví trávení, pomůže při zažívacích potížích a pročistí játra.