Pěstovat růže může zvládnout každý zahrádkář, ale vyžaduje to opravdu snahu a pečlivost. I přes dodržování přesných návodů se může stát, že vám růže zkrátka nepokvetou. Každá z odrůd může mít svá specifika a vyžadovat trochu jiné podmínky. Přesto jsou určitá pravidla, která platí pro růže obecně. Jejich dodržováním zvýšíte pravděpodobnost, že se vašim květinám bude dařit a krásně vám pokvetou.

1. Zvolte správné stanoviště

Řada květin snese špatné stanoviště, aniž by to mělo velký vliv na jejich kvetení, ale u růží to tak není. Vyberte jim takové stanoviště, kde budou mít alespoň šest hodin dobrého světla a také kvalitní propustnou zeminu. Co je však hlavní, jako opravdové královny zahrady potřebují kolem sebe dostatek prostoru, a to nejen nad zemí, ale i pod ní. Pokud tedy budou utlačovány kořeny jiných květin nebo stromů, může se stát, že se množství jejich květů rapidně sníží. Totéž však platí také, pokud růži s bohatým kořenovým systémem zasadíte do malé nevhodné nádoby. Proto umístění rostliny věnujte při jejím sázení opravdu velkou pozornost.

2. Vyberte si druh vhodný pro vaši zahradu

Pokud již máte pro růže vybrané stanoviště, vyberte si podle něj ten správný druh. Některé růže dorůstají až obřích rozměrů, tvoří mohutné keře, jiné se pnou po plotech nebo jiných opěrách, některé tvoří jen malé zakrslé keříky. Existují druhy, které kvetou téměř celou sezonu, a naopak jiné, jež vám vykvetou pouze jednou, a po zbytek sezony již ne. Pokud jste v pěstování růží začátečník, zvolte si některou z nenáročných a také co nejméně choulostivých odrůd. Pozor samozřejmě věnujte nejen vzrůstu rostliny a její náročnosti na péči, ale také barvě a velikosti květů, jež bude rostlina mít.

3. Pozor na špatnou dobu prořezávky

U růží velmi záleží na správné době, kdy je prořezáváte. Základním pravidlem je, že růže se prořezávají na podzim a pak na začátku jara, nikoli během sezony a už vůbec ne v době kvetení. Mnoho zahrádkářů zastřihává zejména pnoucí růže během jejich růstu, aby rostliny nepřekážely ve výhledu nebo „nelezly“ k sousedovi přes plot. To je však chyba. Pnoucí růže je třeba zastřihávat na podzim a pak během kvetení je vyvazovat k opoře tak, aby se pnuly správným směrem. Rovněž čajové růže je třeba stříhat pouze na podzim a pak velmi brzy zjara, na pozdější střih mohou být citlivé a může to mít negativní vliv na jejich kvetení.

4. Správná péče je nezbytná

Růže jsou obecně velmi citlivé na špatnou péči. To, zda kvetou, či nikoli, do velké míry závisí na tom, jak se o ně po celou dobu staráte. Vyžadují pravidelnou zálivku, a to dvakrát týdně velmi důkladnou (samozřejmě však také záleží na počasí), a také přihnojování. Brzy na jaře a pak znovu na začátku léta je třeba pohnojit rostliny přírodním hnojivem, dále pak stačí využívat tekuté hnojivo, které k rostlinám aplikujete přibližně každé dva týdny. Jakmile začnou růže kvést, kontrolujte je a odlamujte odkvetlé květy, aby rostliny mohly nasadit na nové. Odstraňování zvadlých květů má na další kvetení opravdu velký vliv, hlavně u velkokvětých růží, proto jej nepodceňujte.

5. Nezapomeňte na jména odrůd

Možná to zní jako vtip, ale zejména u růží je třeba, abyste si pamatovali jejich názvy. Jak jsme již zmínili v úvodu, každá odrůda může vyžadovat jistá specifika při pěstování, proto je dobré nechat si u rostliny její popisek, nebo si někam zapsat, jak se odrůda jmenuje, abyste se v případě potřeby mohli zeptat například v zahradnictví nebo si na internetu zjistit, proč právě vaše rostlina nekvete či jak se o ni správně starat.