Mezi nejznámější škůdce doma i venku na zahrádkách patří mšice, svilušky a puklice. Potrápit vaše rostliny mohou také molice, smutnice, třásněnky nebo červci. První krok, který můžete učinit v rámci prevence, nastává již v obchodě, kde si rostlinu kupujete. Vždy pečlivě zkontrolujte, zda se na spodní straně listů, na stonku, květech, nebo v substrátu nenachází některý ze škůdců. I když žádného nevidíte, špatným znamením mohou být také pavučinky, které tvoří svilušky, nebo lep na listech, který vylučují puklice.

Jestliže si už přece jen domů donesete nezvaného hosta nebo se škůdci objeví na vašem balkoně nebo zahrádce, přichází fáze boje a řešení problému. V případě, že je to možné, napadenou rostlinu oddělte od ostatních pro zabránění přenosu škůdců. Zkontrolujte důkladně i ostatní rostliny, zda již nebyly napadeny škůdci z infikované rostliny.

E-shop Higarden.cz se specializuje na indoor pěstování a nabízí mnoho přípravků, které lze na savé a žravé škůdce použít, včetně produktů na přírodní bázi. Vždy je však důležité zasáhnout včas a většinou opakovaně až do úplného vymizení škůdců. V případě užitkových rostlin je potřeba z obalu zjistit ochrannou lhůtu pro konkrétní plodinu, na kterou postřik používáme, a vyvarovat se aplikace před sklizní, ať už kvůli chuti, nebo částečné toxicitě. Pro lapení létavých škůdců je pak možné použít klasické lepové desky nebo šipky, které se zavěsí nad rostlinu nebo zapíchnou přímo do substrátu. Díky nim lze včas indikovat přítomnost škůdce a případně ihned zakročit. Každý boj je ale vždy se ztrátou, ať už na listech, vitalitě rostliny, množství nebo chuti plodů.

Pravidelná kontrola a preventivní ochrana je proto tím nejdůležitějším a nejlepším, co můžete pro své rostliny udělat. Protože je nutné preventivní postřiky opakovat, doporučujeme použít některý z přírodních přípravků, které jsou vhodné jak pro okrasné, tak užitkové rostliny, a kromě ochrany před škůdci dodávají rostlinám také výživné látky a pomáhají k jejich celkové obranyschopnosti. Bývají na bázi olejů nebo jiných přírodních látek, které spolehlivě ničí škůdce, ale jsou neškodné pro člověka, domácí zvířata i užitečný hmyz. Jelikož se většina škůdců vyskytuje na spodních stranách listů, nezapomínejte postřik aplikovat také na tyto části.

Vše důležité pro péči o vaše okrasné i užitkové rostliny najdete na higarden.cz.