Monstera, banánovník, africká fialka, břečťan nebo zelenec patří mezi nejjednodušeji doma množené pokojovky, tudíž se s nimi setkávají nadšenci rostlinných swapů nejčastěji. Směnu zájemci domlouvají často přes zájmové skupiny na sociálních sítích, ale v Praze, Brně nebo Olomouci probíhají také v rámci různých pop-up akcí, například designových trhů, kde se dá vyzvednout oddenek, nebo klidně i již krásně zakořeněná rostlinka.

Truhlíky s výživným kompostem

Pokojovky se nejčastěji přesazují do terakotových, plastových nebo keramických květináčů, které se pak umísťují na zem nebo na vyhrazenou polici. Ale proč se držet zkrátka?

Skvělou službu umí udělat třeba pěstební nádoba Urbalive od předního českého designéra Jana Pelcla kombinující dřevo a plast. Umístěním nádoby na vysoké nohy se rostliny nacházejí v příjemné výšce, květináče tudíž neblokují plochu stolu, police ani parapetu. Urbalive disponuje chytrým samozavlažovacím systémem a nádoba se dá navíc rovnou nakombinovat s vermikompostérem, takže se v něm pokojovkám díky vermikompostu se žížalím čajem ohromně daří.

Podobný princip, tedy pěstování v květináčích na vysokých nohách, aplikuje celá řada současných designérů – jen proměňují materiál, ze kterého jsou květináče vyrobeny. Nizozemská značka PT LIVING preferuje kombinaci betonu a dřeva, nabízí také ale vysoké podnože pod květiny ze železa. Barcelonská značka La forma sází pro změnu na dřevěné nohy, do kterých je vsazena nádoba z polymerbetonu. Vysoce luxusní, ale ve stolní verzi, jsou keramické květináče s kovovými podnožkami značky Umbra. Kov v různých barvách, včetně imitace mosazi, definuje také vysoké květináče dánské značky Hübsch. Ty se prodávají i ve variantě s policí nebo rovnou celým konferenčním stolkem. Opakem dánského minimalismu je značka Antic Line, která sama nabízí vícepatrové police na květináče s různými zdobnými motivy. Z těchto několika zmínek je patrné, jak pestrá nabídka květináčů pro pokojovky pro různé styly bydlení je na trhu.

Pojízdné květináče

Další vychytávkou, zejména u větších a těžších pokojovek, jsou květináče na kolečkách. Ty se díky tomu dají jednoduše přemísťovat pokojem dle potřeby – třeba se dají odklidit před návštěvou do vedlejšího pokoje, nebo naopak dobře poslouží při vytvoření živé stěny pro rozdělení místnosti na dvě části – klidovou a pracovní.

Nosnost až sedmdesát kilogramů má truhlík s kolečky značky Ego Dekor z borovicového dřeva. Stejně dobře však poslouží i jejich podstavec na kolečkách z borovice nebo podstavec ze dřeva akácie značky HSM collection.

Alternativní pěstování rostlin „ve vzduchu“

V poslední době se vracejí do módy také chytré závěsné systémy, které doplňují moderní vzdušná rostlinná aerária. Krásné visuté, různobarevné a zajímavě tvarované keramické řady přinášejí například nizozemské značky Present Time nebo PT LIVING. Druhá zmíněná značka vsází u závěsných systémů také na železo, takže se jejich květináče hodí do rozmanitých typů prostor, třeba scandi nebo industriálnějšího bydlení, stejně jako kovové květináče dánského brandu Hübsch. Ani milovníci dřeva nepřijdou zkrátka, značka Scandi navrhla svou kolekci z jedle, španělský výrobce Really Nice Things z buku. Italská značka Orchidea Milano svými visutými dřevěnými sety evokuje atmosféru Toskánska.

Rostliny však nemusejí vždy viset jen ve volném prostoru, parádu udělají také připevněné na vnitřních nebo venkovních zdech obydlí. Specificky se zavěšují na zeď květináče keramické, které musejí být vždy po jedné straně zkosené, aby dobře přiléhaly na zeď. Vedle nich tu však existuje řada nápaditých alternativ. Třeba španělská značka Really Nice Things inspirovaná severským designem pracuje s atypickými tvary konstrukcí i použitým materiálem. Na zdech tak visí třeba trojúhelník nebo čtverec jako závěsný korpus. Řada Antik Line zase vtahuje do hry provensálskou atmosféru typicky pozinkovanými nebo smaltovanými nádobkami zavěšovanými na zeď na háček. Hravé dřevěné květináčky s exotickými motivy reprezentuje značka Surdic – na stěnu si díky nim můžete pořídit bukové jedoucí auto nebo třeba africký motiv. Jak je vidno, ani u květináčů se nemusíme držet zkrátka. Pro více inspirace navštivte obchod Bonami.