Bramboříky jsou velice okouzlující a voňavé, ale také nenáročné a odolné rostliny, které si mnozí z nás spojují se zimou a Vánocemi. Aby naši domácnost prozářily právě v období, kdy většina květin spí zimním spánkem, je třeba dodržet pouze několik základních pravidel jejich pěstování.

Původní domovinou bramboříků (Cyclamen) jsou horské oblasti Evropy, Malé Asie, Íránu či Turecka, nicméně se již rozšířily i do dalších krajin. Právě fakt, že pocházejí z hor, vysvětluje, proč milují chlad a nejlépe se jim daří při teplotách mezi 10-15 °C. Pak dokážou bohatě a nádherně kvést. Naopak v přetopených suchých místnostech velmi trpí a jejich křehká krása rychle uvadá.

Kromě stabilní nižší teploty potřebují bramboříky vysokou vzdušnou vlhkost a také mírné rozptýlené světlo, na které jsou zvyklé z lesů, odkud pocházejí. Přímé sluneční paprsky květům škodí a způsobují žloutnutí listů.

Nákupem vše začíná

Bramboříky je možné pěstovat již ze semen, nicméně je to způsob velmi náročný, který vyžaduje spoustu trpělivosti a výsledek je velmi nejistý, a proto je jednodušší přenechat tuto metodu odborníkům a zakoupit si již hotovou rostlinu. Při koupi však velmi pečlivě vybíráme, aby rostlina byla zdravá, silná. Zkontrolujeme, zda není napadena různými škůdci nebo chorobami a zda má pod listy dost poupat, jež by mohla postupně vykvétat. Pozornost věnujeme také substrátu. Ten by měl být vlhký, nikoli však přemokřený, tak jak jsou na něj rostliny zvyklé z lesních půd.

Jak bramboříky pěstovat?

Brambořík tvoří pod zemí hlízy, takže pokud kupujeme již vzrostlou rostlinu, měli bychom se ubezpečit, že hlíza není na povrchu odkrytá. Pokud pěstujeme rostliny i přes další roky, je třeba je vždy na jaře opatrně vyjmout a přesadit do větší nádoby. Hlíza by měla být vždy schována v zemině, ale nepříliš hluboko, aby nezačala zahnívat.

Na konci léta či začátkem podzimu začneme vždy rostlinu jednou za týden až dva přihnojovat, čímž docílíme kvetení právě v období kolem Vánoc a zimy. Rostlinu zaléváme vždy do misky, aby se přímý proud vody nedostal k hlíze. K zalévání se nejvíce hodí dešťová voda. Pokud ji nemáme, pak bychom měli bramboříky zalévat odstátou vodou. Mezi jednotlivými zálivkami necháváme substrát trochu proschnout.

Jakmile květy odkvetou, opatrně je odstraňujeme, nejlépe vykroucením celé stopky, nikoli jen stříháním, abychom vytvořili prostor pro nové květy. Kromě odkvetlých květů odstraňujeme i zažloutlé či uschlé listy.

Bramboříky vydrží kvést po celou zimu, na jejím sklonku začnou uvadat a potřebují připravit na období odpočinku. Odstraníme zbytky zavadlých květů i listů a necháme mírně zaschnout hlízu, kterou pak vyjmeme z květináče a na suchém, chladném a tmavém místě ji necháme odpočinout.

V druhé polovině léta vsadíme hlízu zpět do nádoby, do výživného hlinitého substrátu, který by měl být směsí zeminy, humusu, rašeliny a písku, a začneme se zálivkou a přihnojováním. Nádoba, v níž brambořík pěstujeme, by neměla být příliš velká, aby se v ní rostlina „neutopila“. V příliš velké nádobě bramboříky velmi málo kvetou.

Vybírejme z mnoha barev a tvarů

Bramboříky můžeme zakoupit buď jako malé, drobnokvěté rostliny, jež lze výborně kombinovat buď mezi sebou, nebo s jinými květinami dohromady ve větších nádobách, nebo je možné sehnat velké robustní rostliny, kterým sluší samostatná nádoba. Květy v barvách od bílé, přes různé odstíny růžové, až po červenou a purpurovou či ve dvoubarevných kombinacích mají okvětní lístky hladké, nebo s jemným vroubkováním. Kromě ozdobných květů má rostlina také zdobné bílo- či stříbrozelené listy, které samy o sobě působí dekorativně.