Hyacinty se těší nesmírné oblibě jak pro širokou škálu barev květenství, tak pro svou intenzivní vůni. Ve venkovních podmínkách kvetou v průběhu dubna a května, dají se ale také rychlit v bytě pro kvetení v zimních měsících. Pokojová teplota nad 20 °C jim ovšem nesvědčí, květy se na rostlinách udrží déle, pokud je vystavíme na chladnější místo.

Hyacintům na zahradě vybíráme slunné až polostinné stanoviště s lehčí, propustnou půdou, nejlépe obohacenou o kompost. Sázíme je do hloubky zhruba 15 cm ve vzdálenostech 10-20 cm od sebe. Na zimu místo přikryjeme chvojím, slámou nebo listím, abychom cibulky ochránili před vymrznutím.

Už podle cibulky se dá poznat barva květu i množství kvítků; obecně platí, že z větší cibule se na stonku vytvoří více květů, ale zároveň se tím rostlinka přetíží. Pro sázení do záhonu a truhlíků jsou proto vhodnější cibulky menší, větší velikosti se využívají spíš k rychlení v interiérech.

Pokud chcete hyacinty pěstovat na terase nebo balkoně, vyberte nádobu hlubokou alespoň 30 cm, aby mohla být cibulka zasazena do požadované hloubky 15 cm. Na dno nasypte hliněné kuličky nebo kamínky, drenáž je pro hyacinty velmi důležitá - přelití se projeví žloutnutím listů a zahníváním květů. Pro pěstování v nádobách můžete použít běžný zahradní substrát promíchaný s trochou písku. Za suchého počasí a při teplotách nad bodem mrazu bude potřeba zeminu zavlažovat; v případě tuhých mrazů bude lepší nádobu přenést do chladné chodby, kde se netopí, ale ani tu nemrzne. Pokud je ale truhlík příliš těžký a nedá se s ním manipulovat, v mrazech ho můžeme "zateplit" bublinkovou fólií a na substrát nasypat vrstvu listí nebo slámy.

Odkvetlé hyacinty přestaneme zalévat, nadzemní části necháme zcela seschnout a odumřít. Teprve potom vyjmeme cibulky ze substrátu, očistíme a uložíme do suché rašeliny na chladnější místo, kde vydrží do další podzimní sadby. Někdo nechává cibulky v záhoně klidně dva tři roky - rostlinám to nevadí, jen mohou nasadit menší květenství.