Zázvor je považován za všelék. Jeho nejznámější vlastností je, že velmi rychle zatočí s nachlazením. Umí toho ale daleko víc a je pro náš organismus opravdovým přínosem.

Zázvor jako účinný přírodní lék

Zázvor je zdrojem vitaminů (A, B1, B2, B6, C, E), stejně jako draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu, vápníku a železa. Jeho chuť je příjemná a má typickou vůni. Účinnou látkou, kterou zázvor obsahuje, je gingerol, který stojí za pikantní chutí této rostliny. Asi všichni známe zázvorový čaj, který už svou vůní dodává tělu sílu.

Zázvor pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu od dýchacích potíží. Může za to právě gingerol, který má silné protizánětlivé schopnosti. Zvyšuje i potivost a dokáže krásně prohřát s viry bojující organismus. Posiluje i obranyschopnost našeho těla. Ideální je udělat si zázvorový čaj s medem, někdo ale nedá dopustit na žvýkání nastrouhaného kořene.

Pokud vás sužují nevolnosti, a to dokonce i ty těhotenské, je zázvor opět tou správnou volbou. Stačí po ránu nebo zhruba půl hodiny před jídlem žvýkat zázvor a máte vyhráno. Zvyšuje totiž produkci žaludečních kyselin a tím napomáhá trávení i zabraňuje plynatosti střev.

Je prokázáno, že zázvor povzbuzuje i psychiku. Trpíte-li splínem, pomůže vám zázvorový čaj nebo limonáda navrch s trochou máty. Kromě toho, že pomůže proti špatné náladě, zvyšuje zázvor i soustředění. Je prokázáno, že zázvor snižuje i produkci hormonů, které stojí za mnoha bolestmi našeho těla. Velmi účinný je při artritidě, revmatismu a pomáhá i od menstruačních bolestí.

Jestliže chcete dostat dolů nějaké to kilo, tak zázvor konzumujte opravdu denně. Proč? Protože urychluje spalování tuků a pomáhá nastartovat metabolismus. Je skutečně dokázáno, že díky zázvoru budete hubnout rychleji. V tomto případě je dobré ho přidávat do jídla, nebo pít trochu silnější ovšem neslazené zázvorové čaje.

Jak si vypěstovat zázvor doma? Je to hračka!

Zázvor je opravdu nenáročný. Zatímco u jiných bylinek se trápíte, se zázvorem nebudete. Potřebuje jen dostatek vláhy a trochu sluníčka. Trochu lepší je použít semena, ale zázvor si vypěstujete v klidu i z kousku kořene. Pokud máte kořen z obchodu, pamatujte na to, že mohl být chemicky ošetřen tzv. inhibitory růstu, aby během skladování a pobytu v regálech neklíčil – a dal se tedy lépe prodat. Ale nebojte, i tak to jde. Stačí, když kořen namočíte na jeden nebo dva dny do studené vody. Ta vyplaví všechny špatné látky. Pak si připravte velký květináč nebo truhlík, zázvor totiž roste do šířky. Do květináče nasypte pořádně vodou prolitý a nasáklý substrát a zasuňte kořen zázvoru zhruba 3-4 cm hluboko. Mírně přihrňte zeminou a v případě potřeby ještě zalijte. Pak dejte květináč na slunné místo a máte hotovo.

Nezapomeňte ale, že zázvor musíte udržovat v přiměřeném vlhku a občas přihnojit menší dávkou tekutého organického hnojiva. Zázvor zalévejte spíše menší dávkou vody, ale zato častěji, tak to má totiž rád. Po zasazení počkejte tak 3 až 4 měsíce. A můžete sklízet, ačkoli zatím jen malé oddenky. I sklizeň je jednoduchá. Stačí odhrnout hlínu a můžete si odříznout kousek kořene. Asi po roce pak lze sklidit i hlavní kořen, ty ostatní malé, co se šíří po květináči, si už bez něj poradí.