Na první pohled se může zdát, že pěstování pokojovek ve vodě je náročné, ale nebojte, hravě to zvládnete také. Stačí zajít do zahradnictví nebo specializovaných květinářství, pořídit si pár drobností a můžete se do toho dát.

Květiny se vysazují nejčastěji do speciálních hydroponických nádob, které jsou skleněné. Jestliže ale nechcete pořizovat speciální nádoby, nevadí, postačí vázy. Pravidelně se pak hnojí speciálním roztokem, který běžně koupíte v květinářství. Rostliny rostou velice pomalu, odumírají jim jen starší listy, které je potřeba odstraňovat, ale to je vše, zbytek zařídí příroda. A nemusíte se bát, že by se hydroponicky pěstované rostliny rozrůstaly rychle, takže je nemusíte tak často přesazovat. Pokojovky ve vodě navíc vydrží velice dlouho.

Jak na pěstování?

Do zvolené nádoby nasypejte substrát, ideální je keramzit nebo kokosové vlákno. Vložte květiny, kterým jste předtím zkrátili kořeny a přilijte spíše trochu vlažnou vodu. Možná vám přijde, že pouhá voda nestačí, ale opak je pravdou. Obsahuje totiž řadu minerálních látek, které květinám prospívají. Navíc u vody z kohoutku je chlór, který přirozeně desinfikuje a zabraňuje tak případné hnilobě, která by jinak mohla rostlinky napadnout. Rostliny pak umístěte na světlé místo, ale pozor ne na přímé slunce, to by totiž spíš škodilo.

Pravidelně - zhruba jednou za dva týdny - dolévejte vodu, tak, aby byla nádoba vždy ze dvou třetin plná. Jednou za čas květiny i substrát vyjměte a nádobu pomocí drátěnky nebo drsnějšího kartáčku pořádně vyčistěte. Do vody můžete občas kápnout trochu speciálního hnojiva s obsahem dusíku, fosforu a draslíku určeného pro hydroponii. A to je opravdu vše. Rostlinky vám tímto způsobem vydrží svěží a zelené mnoho měsíců.

Hydroponie není pro všechny květiny

Tento jednoduchý způsob pěstování se bohužel nehodí pro všechny druhy květin. Ale nemějte strach, těch, které hydroponii doslova milují je také dost. Patří mezi ně zejména:

• Voděnka nebo plodénka, u které se vám budou krásně z nádoby plazit směrem dolů a brzy vytvoří velmi hustý závěs svěže zelených listů.

• Šplhavník, ten roste velmi rychle a za pár měsíců zaplní své místo. Pak je třeba ho přesadit do větší nádoby, aby rostl ještě lépe.

• Zelenec vytvoří zhruba za dva měsíce trsy svěžích zelených listů. Navíc váš interiér oživí jeho krásné bílé květy, které budou spadat směrem dolů.

• Dračinec, kterému svědčí, když pár stonků svážete k sobě a dáte do užší nádoby, aby ji dračinec celou zaplnil.

• Yuky také krásně vypadají ve skle, ale tady pozor, přilévejte spíše méně vody.

Výhody hydroponie

• Je vhodná pro alergiky, protože ve vodě se při správném zacházení netvoří plíseň tak jako u květin v zemině.

• Rostlinky rychleji zakoření.

• Nemusí se tak často zalévat jako pokojovky v květináči.

• Méně častěji potřebují přesadit.

Hydroponie není nic nového

Věděli jste, že hydroponicky pěstovali květiny už staří Egypťané? Zakladateli moderní hydroponie jsou pak němečtí botanikové Julius von Sachs a Wilhelm Knopp, kteří se pěstováním rostlin bez půdy zabývali v 60. až 70. letech 19. století. Jejich výsledky se rychle ujaly a květiny ve vodě se brzy dostaly až do domácností.