Molice jsou 1,5-2 mm velký okřídlený hmyz, který se živí šťávou z rostlin. Napadá především listy zeleniny, ale chutnají mu i okrasné rostliny pěstované jak na zahradě, tak v prostředí bytu či domu. Dospělí okřídlení jedinci se rozlétnou do okolí, když rostlinou zatřesete nebo ji přenášíte. Na spodní straně listů pak najdete lepivé výměšky, na kterých se často usazuje čerň.

Jakmile se molice přemnoží, je těžké se jich zbavit. Důležitou prevencí je pravidelná kontrola pokojových rostlin, abychom případnou invazi podchytili hned v začátku. Rostliny v zimě nepřeléváme, i když jim třeba usychají špičky listů. Raději k nim přistavíme misku s vodou, aby se zvlhčil okolní vzduch. Přílišná zálivka ale rostlinám škodí a podporuje množení škůdců, jako jsou právě molice.

Množení molic se dá zmírnit lepovými deskami rozmístěnými v blízkosti rostlin. Chytnou se na ně ale jen okřídlení dospělí jedinci, zatímco vajíčka a larvy na listech zůstanou. Listy můžete zespodu otřít nebo postříkat roztokem oleje a octa (50 ml octa a 50 ml oleje na 500 ml vody), dle babských rad pomáhá i výluh z tabáku nebo česneku.

Chemické prostředky jsou velmi účinné, avšak jejich aplikace v prostředí bytu bývá riziková; výpary z takových postřiků jsou toxické nejen pro škůdce, ale také pro lidi a domácí zvířata. Nabízejí se insekticidy šetrné, vyrobené na přírodní bázi, jako je třeba NeemAzal. Chvilku trvá, než začne působit, ale po týdnu už rozdíl uvidíte.