S česnekovou trávou se můžete setkat pod názvem tulbagie fialová (Tulbaghia violacea), někdy se jí říká také africký česnek. Pochází totiž z Afriky, konkrétně z JAR a jižních částí Zimbabwe. Vzhledem k jejímu subtropickému původu se nedoporučuje vysévat ji u nás do volné půdy, i když je teoreticky mrazuvzdorná a s vrstvou mulče by mohla přežít i naši zimu. Bezpečnější však bude, pokud ji vysejete do nádoby a ven ji přenesete jen na léto.

Výsev je možné provádět celoročně; rostlina klíčí jeden až dva měsíce, ale jakmile jednou vyroste, na péči nebude nijak náročná. Ve své domovině se často objevuje na zahradách jako plevel. Vytváří plochou cibulku, ze které vyrazí trsy plochých stébel. Když je rozemnete v prstech, ucítíte jemnou česnekovou vůni. Po dvou letech se na tulbagii objevují fialové květy, které jsou rovněž jedlé.

Ke zdárnému růstu česneková tráva potřebuje slunné stanoviště a propustný humózní substrát, který by měl být udržován mírně vlhký. Hnojení není nutné, příležitostně můžete rostlině dopřát trochu tekutého hnojiva, nicméně prospívat bude i bez něj. V zimním období rostlina ocení chladnější místo, kam bude dopadat dostatek světla; kombinace tepla a šera pro ni není zrovna vhodná.

Stébla česnekové trávy můžeme sklízet průběžně celý rok. Nasekané chutnají výborně na chlebu s máslem, v pomazánkách i ve vařených pokrmech, jako jsou polévky a těstoviny. Výhodou je, že česneková tráva nezanechává zápach v ústech jako "normální" česnek. Její účinky na lidské zdraví jsou ale podobné: snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, vyhání střevní parazity, působí jako prevence proti rakovině a arterioskleróze. Rovněž pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.