Některé druhy zeleniny je potřeba vysít už během února, protože zpočátku rostou velmi pomalu. Typickým příkladem jsou papriky, časný výsev je však nutný také u lilku, brokolice, kedluben, celeru a raného salátu. Pro okrasnou zahradu už můžeme nechat klíčit petúnie, dosny, lobelky a hledíky. Koncem měsíce přijde řada i na bylinky: bazalku, šalvěj, meduňku, saturejku, tymián a další.

Substrát pro klíčení rostlin můžeme koupit již speciálně namíchaný, nebo si ho připravíme ze zahradní zeminy a písku, špetky kompostu a případně rašeliny. Zemina pro výsev by neměla být příliš výživná a nesmí být ani těžká, takže ji vylehčujeme perlitem nebo kuličkami polystyrenu.

Většina semínek vyklíčí v teple, zatlačená do zeminy a zakrytá fólií. Některá jsou ale tak titěrná, že je necháme na povrchu a opatrně je zvlhčujeme rozprašovačem. Jde například o majoránku nebo petúnie. Druhy jako stévie nebo citronová tráva potřebují ke klíčení světlo, takže je nezakrýváme. Po vyklíčení pak budou potřebovat světlo všechny rostlinky. Vhodný je pro ně parapet u jižního nebo východního okna. Nedostatek světla se projeví tím, že rostliny budou vytáhlé, slabé, bledé a náchylné k chorobám.

  • Tip: Klíčení urychlíme, pokud semínka před výsevem namočíme do vody. Doba máčení se odvíjí od velikosti semene a síly jeho slupky, například salátu stačí 4 hodiny, rajčata a papriky se máčí jeden až dva dny. Vodu bychom měli dvakrát denně vyměnit. Pokud ji nahradíte heřmánkovým nálevem, semínka budou lépe chráněna proti plísním a škodlivým bakteriím.