Papriky nejsou v obchodech nijak levnou záležitostí. Jejich pěstování, a to ať na zahradě, nebo na balkoně, se vám tak každopádně vyplatí. Můžete totiž výběrem jejich semínek i péčí o ně ovlivnit jejich chuť a ještě ušetříte.

Paprika potřebuje svůj řád

Začátkem je třeba říci, že za úspěšným pěstováním paprik stojí i kvalitní osiva. Ta nakupujte vždy od autorizovaných a prověřených prodejců, pokud najdete doma v šuplíku stará semínka, raději je vyhoďte a kupte nová. Klíčení semínek si můžete urychlit tak, že je namočíte jeden den před výsevem do vlažné vody. Můžete je nechat rovněž naklíčit na buničité vatě, kdy na dno nádoby položíte buničinu dostatečně navlhčenou ve studené převařené vodě, na ni položíte semínka, nádobu překryjete fólií a necháte vyklíčit na teplém místě.

Jestliže jste se rozhodli rovnou k výsevu, nevadí, také je to možné, jen papriky budou potřebovat více času. Semínka vysévejte vždy do lehkého a písčitého substrátu, přikryjte je maximálně centimetrovou vrstvou zeminy a nechte klíčit na teplém místě, kde teplota neklesne pod 22 stupňů Celsia. Ideální pro klíčení je třeba okenní parapet orientovaný na jih či východ. Až se objeví první lístky, přesazujte rostlinky do samostatných květináčů či kelímků a nechte opět na teplém místě odpočívat, než je přeložíte do záhonu nebo truhlíku na balkon.

Dostatek vláhy i světla

Možností je na výběr

Existuje obrovské množství druhů paprik, které se liší nejen vzhledem, tedy velikostí, tvarem a barvou, ale i chutí či pálivostí. Pálivou formou papriky je chilli paprička, zatímco nepálivou a spíše nasládlou je kapie. U nás se nejvíce používají sladké zvonovité papriky, dále pak nepálivé nebo jen lehce pálivé špičaté odrůdy. Milovníci ostřejších jídel však nevynechají ani ostře pálivé papričky, které se ve velkém používají zejména v Mexiku či v Asii. Za úplně nejpálivější jsou považovány papričky Naga, které jsou údajně ještě 30x pálivější než Tabasco.

Na záhony se papriky překládají až v polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Alespoň tři týdny před výsadbou je připravený záhon vhodné přikrýt černou mulčovací fólií, která napomůže prohřátí půdy. Na záhoně ji můžete nechat i dále a sazenice vsadit do otvorů v ní vystřižených. Bude krásně udržovat teplo a bránit v růstu plevelům. Zase platí, že papriky potřebují dostatek tepla i světla, takže je vysazujte pokud možno na místo, které není ohrožováno silným větrem, ideální je opět jižní strana zahrady.

Jak už bylo řečeno, většinu odrůd papriky lze úspěšně pěstovat i na balkoně, ovšem je nutné mít dostatečně hluboké a alespoň 25 centimetrů velké nádoby. Papriky je třeba pravidelně zalévat tak, aby byl substrát stále mírně vlhký, ale ne přemokřený. Zvláště když se tvoří plody, potřebuje rostlina opravdu dostatek vláhy, aby byly velké a šťavnaté a nezasychaly jim špičky. Chuti napomůže i správně zvolené hnojivo. Velmi osvědčený je vyzrálý kompost, při nasazování plodů je vhodné hnojivo s vyšším obsahem draslíku, jež podporuje zrání šťavnatých plodů. Naopak špatná pro papriky jsou dusíkatá hnojiva, která zbytečně podporují tvorbu listů.

Opora není zbytečnost

Až na malé keříkové odrůdy potřebují papriky dobrou oporu. Jejich plody jsou totiž těžké a hrozí, že bez opory by se tak mohly rostlinky zlomit. Navíc přivázané rostliny drží své plody nad zemí, což je i dobrá prevence před hnilobou nebo slimáky, kteří mají papriky obzvlášť v oblibě a mohli by se do vaší sklizně pustit.

Sklizeň má svá pravidla

Možná byste měli rádi obrovské papriky, to ovšem nezajistíte tím, že necháte plody přezrát. Když je necháte příliš dlouho na rostlině, tak tím brzdíte další nasazování plodů. Takže jakmile jsou papriky dostatečně vyzrálé, hned je opatrně odstřihněte nůžkami nebo odřízněte ostrým nožem. Nikdy je ale neulamujte, hrozilo by polámání celé rostliny nebo poškození výhonků. Na záhonech nebo ve skleníku se určitě vyplatí, když řeznou ránu potřete lehkým roztokem hypermanganu. Ten zajistí, aby se případná onemocnění nepřenášela z rostliny na další sazenice.

Co si vybrat k pěstování?

Sladké zvonovité papriky, jako je California Wonder, patří mezi nejoblíbenější odrůdy paprik.

Špičaté nepálivé papriky, jako například druhy Corno di Toro nebo kapie, jsou další skupinou běžných paprik. Jsou delší, užší a zašpičatělé, nejčastěji mají bílou, světle zelenou či červenou barvu. Jsou převážně nepálivé a můžete je klidně pěstovat i v našich podmínkách.

Ostré malé papričky jako Naga, Jalapeño, Habanero, Feferony, Kayenské chilli papričky, Alma a Tabasco jsou druhy různě pálivých papriček. Jde jen o to, kolik síly snesete. Dají se úspěšně pěstovat i za oknem na slunném a teplém místě.