Avokádo patří mezi oblíbené ovoce mezi dospělými i dětmi. Někdo ho jí rád s toustem a solí, děti milují smoothie. Řada lidí si je plete se zeleninou, pravdou ovšem je, že avokádo je ovocný plod hruškovce přelahodného. Obsahuje minerální látky draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5. Dužina obsahuje jen mizivou stopu cukru, zato na ovoce má nezvyklé množství tuku. Z pecky pak lze vypěstovat okrasnou pokojovou rostlinu. A jak na to?

Důležitá je voda

Nejprve celý plod avokáda rozkrojte podélně a zbylou polovinu ještě překrojte, aby se pecka z plodu dala jednoduše vyjmout. Očistěte důkladně pecku avokáda od veškerých zbytků dužiny. I malý kousek zapomenuté dužiny může způsobit hnití avokáda. Hniloba překazí klíčící proces. Kolem obvodu pecky vytvořte pomocí ostré velké jehly nebo špízové jehly přibližně ve stejných vzdálenostech tři otvory. Do každého z otvorů zasuňte špejli. Pecku pak o špejle zachyťte na okraji sklenice s vodou.

Do sklenice dejte jen tolik vody, aby se hladiny plochý konec pecky pouze dotýkal. Pravidelně doplňujte vodu do sklenice. Pecka musí být v neustálém kontaktu s vodou. Jakmile kořeny po několika týdnech zaplní celou sklenici, objeví se na rostlině stonek. To je správná doba na přesazení do zeminy. Připravte si květináč s průměrem cca 9 cm. Naplňte ho substrátem a pecku zasaďte do zeminy tak, aby dvě třetiny zůstaly nad zemí. Rostlinu přesaďte do většího květináče vždy, jakmile dostatečně povyroste. Důležité je, že kořenový systém nesmí být při přesazování porušen. Raději tedy po obvodu přisypávejte substrát. Ten po zalití slehne, takže můžete přisypat další.

Zaštipováním rostliny v pravidelných intervalech podpoříte její větvení. Jakmile začnou růst postranní výhony, rostlina se začíná košatit. V létě je třeba zalévat rostlinu poměrně často. Zeminu však nechejte mezi jednotlivými zálivkami vždy vyschnout. V průběhu zimy je třeba zálivku avokáda výrazně omezit.

Avokádo můžete zasadit přímo do zeminy

Další možností, jak pěstovat avokádo z pecky, je neméně úspěšná metoda. Pecku je potřeba vysadit do zeminy s obsahem rašeliny. S výsadbou pecky nijak nečekejte, protože po vyjmutí z dužiny totiž ztrácí poměrně rychle klíčivost. Pro výsadbu pecky zvolte hloubku 2-3 cm. Špička pecky musí směrovat nahoru. Květináč můžete překrýt mikrotenovým sáčkem a kolem něj natáhnout gumičku. Vytvoříte tím mikroklima, které urychlí klíčení pecky.

Konečně třetí možností, jak si avokádo vypěstovat jednoduše z pecky, je zavěsit pecku těsně nad hladinu vody ve sklenici a vodu postupně doplňovat, aby se lehce dotýkala ploché části pecky. Kořeny se začínají vytvářet mezi šestým a osmým týdnem. Ovšem ještě o něco déle trvá rozdělení pecky a chvíle, kdy se objeví klíček. Poté je potřeba rostlinu udržovat v teple a na světlém místě.

Vysoká rostlina

Při správné péči dorůstá avokádová rostlina dokonce až 2 metrů. Pokud je to pro vás moc, rostlinku můžete zastřihovat. Zastřihávání je vhodné i kvůli kvetení. Jen častěji zastřihávané rostliny pokvetou, neboť květy se objevují na větvích kolem třetího až čtvrtého listu. Pokud zapomenete provést řez a vaše rostlina již dosáhne výšky okolo 1 metru, seřízněte ji nad pátým listem odspodu. Do čtyř až pěti týdnů se začnou na rostlině objevovat nové větvičky.

Základní péče o avokádo

Pokud máte možnost, používejte k zalévání avokáda vodu dešťovou, případně vodu odstátou, pokojové teploty.

Rostlinu pravidelně hnojte například hnojivem na citrusy.

Pokud vám pecka nezačne klíčit do měsíce a půl, zkuste raději jiné avokádo. Některým se zkrátka vyrůst nechce. Je to stejné jako u semen ze setby, ne všechna se ujmou.

Substrát udržujte vlhký, nikoliv promáčený nebo vysušený. Avokádo má rádo vlhkost, ale promáčený substrát zvyšuje pravděpodobnost hnití kořenového systému.

Plody očekávejte nejdříve za 5 let. V domácím prostředí samozřejmě nečekejte velkou úrodu, ale každé jedno avokádo určitě udělá pěstitelům radost.

Rostlinu nenechávejte na přímém slunci, mohla by se spálit. Ideální stanoviště je východní nebo jihovýchodní, ale během léta dávejte pozor, aby listy nebyly vystaveny ostrým slunečním paprskům.