Ve zdravé krajině a ve zdravé půdě roste zdravá potravina. To je Země jako zahrádka, v níž se dobře žije! Pokud chcete i vy žít v takové zemi, můžete se změnou začít na své zahrádce, a to právě teď. Ale jak? Třeba tím, že budete pěstovat staré odrůdy a přidáte se k iniciativě #zemejakozahradka.

Tím, že dříve lidé pěstovali na svém pozemku zeleninu rok co rok, vznikly místní a krajové odrůdy. Těmto odrůdám, které vznikly před druhou světovou válkou a těsně po ní, před rozvojem moderního šlechtitelství, říkáme staré odrůdy.

Jedinečný vzhled a chuť starých odrůd vás překvapí

Plody z těchto odrůd bývají velmi zajímavé, jedinečné tvarem, barvou i chutí. Třeba česká odrůda rajčete Dívčí prs tvarem připomíná ňadra, zbarví se do oranžova a chutná výrazně rajčatově a sladce. Fazole s názvem Vojáčkové jsou hezky bílé a opatřené podobiznou vojáka. Krásně veselá ředkvička Zlatá nese hrdě své jméno a potěší matnou žlutavou slupkou i příjemnou ředkvičkovou chutí. A to není zdaleka vše! Starých odrůd je nespočet. O dalších se můžete dočíst v průvodci od Culina Botanica zde.

Pozvěte staré odrůdy na svůj záhon a pozorujte jejich vlastnosti

Budeme-li staré odrůdy pěstovat, zachováme tím kus kulturního bohatství a jedinečnou část národní i krajové historie. Bohatost druhů v zahradě přináší i zdravou půdu. Jak staré odrůdy pěstovat, se dozvíte v článku zde.

Nespornou výhodou je, že u starých odrůd je možné semena z jejich plodů dále pěstovat. Až rostliny dorostou a vydají plody, vyberte nejzdravější rostlinu s nejkrásnějšími plody. Nechte plody dokonale dozrát, pak z nich vyjměte semínka, která usušte a uchovejte v chladu a suchu do další sezony.

Na rozdíl od starých odrůd vzniklo hybridní F1 osivo v laboratoři tak, aby rostlina získala nejlepší vlastnosti obou rodičů. Osivo však neumí přednosti přenést svým potomkům, a tak je nutné si osivo kupovat každý rok znovu. Tím osivářské firmy vlastně učinily pěstitele závislé na každoročním nákupu osiva.

Svou dobrodružnou cestu zahradní sezonou, setí starých odrůd, péči o ně a úrodu, kterou vydaly, s námi můžete sdílet na Facebooku nebo Instagramu pod hashtagem #zemejakozahradka. Fotografie a více informací o zajímavých odrůdách zeleniny a jejich pěstování najdete na blogu Culina Botanica v sekci Země jako zahrádka.