Bylinky lze pěstovat hned několika způsoby, podmínkou však je slunné místo. Většina totiž vyžaduje dostatek slunečních paprsků, pozor však na příliš ostré světlo. Ideální jsou tedy jihovýchodní či jihozápadní stanoviště. Hlavně se však vyvarujte stinných koutů zahrady, například pod keři, nebo v interiéru oken orientovaných na sever. Bylinky můžete pěstovat v samostatně vyčleněném bylinkářském záhonku, nebo naopak mezi ostatními květinami – jejich listy vytvářejí kontrast chladnějších tónů mezi jasnými barvami květů. Nepotřebujete zvlášť bohatou půdu nebo substrát – stačí, když je přiměřeně výživný a dostatečně propustný.

Semínka, nebo raději sazeničky?

Vypěstování sazenic ze semínek je složitější variantou, nicméně takto vypěstované sazenice bývají velmi odolné vůči vlivům počasí. Pokud si chcete práci ulehčit, semínka nemusíte vysévat, ale můžete koupit předpěstované sazeničky, určené k vysázení do substrátu, v zahradnictvích nebo na specializovaných trzích. V takovém případě doporučujeme koupit rostlinky v ověřených obchodech či zahradnictvích, kde máte jistotu kvalitní sadby.

Zvolíte-li obtížnější způsob, musíte nejprve dát substrát pro výsevy do připravených nádob tak, aby mezi povrchem zeminy a okrajem nádoby zůstal volný prostor zhruba 2 cm. Na povrch zeminy rovnoměrně rozmístěte semena a opatrně je zahrňte. Budoucí rostlinky je nezbytné vysévat řídce, to proto, aby měly dostatek místa a nevytahovaly se za světlem. Například smícháním jemných semen s trochou písku zajistíte, že nebudou vyseta moc blízko sebe. Poté už stačí čerstvě zasetá semínka pokropit vodou a přikrýt tabulkou skla nebo průhlednou fólií. Tento improvizovaný skleník, který umístíte na parapet, odstraňte v okamžiku, kdy se objeví klíčící lístky. I nadále ale nezapomeňte u rostlinek pravidelně udržovat vlhkost.

Kdy přesadit rostlinky na záhon?

Jakmile mají rostlinky minimálně jeden měsíc, můžete s nimi začít pracovat. Jsou už totiž dostatečně silné a přesazení do jiné nádoby jim neuškodí. Poznáte to také tak, že se porost semenáčku zahušťuje. Nepřesazujte ale bylinky s kůlovým kořenem, jako je kopr a petržel, které přesazování špatně snášejí. K přesazování použijte „přepichovací“ kolík, případně obrácenou stranu lžíce. Pamatujte na to, abyste přesazovali v dostatečných rozestupech s řádně navlhčenou zeminou. V případě přesazování bylinek venku je musíte postupně nechat zvyknout na změnu klimatu. Větrejte místnost, kde se vyskytují a přenášejte je ven, aby si na venkovní podmínky zvykaly. Zároveň chraňte rostlinky před průvanem a přímým sluncem. Pěstování bylinek opravdu není náročná činnost, a pokud jste ji doteď odkládali, nic vám nebrání s ní konečně začít. Brzo se můžete těšit na vlastní bylinky, které zlepší chuť vašich pokrmů a zkrášlí záhon na vaší zahrádce.

Nejoblíbenější bylinky

Libeček – Hledáte-li opravdu vynikající a výrazné koření do polévek, omáček a jiných pokrmů, je libeček vynikající volbou.

Tymián – Tymián pomáhá jako bylinka na kašel, je příbuzný mateřídoušce, teplomilný a pěstujeme jej jako letničku, jelikož naše zimy nepřežije. Velmi oblíbený je jako koření ve Středozemí. Takové špagety s tymiánem jsou nepřekonatelné.

Pažitka – Pažitku můžeme pěstovat jako mrazuvzdornou trvalku, kterou lze průběžně sklízet dokonce i v první části zimy. Na jaře vyrazí ze země mezi prvními rostlinami. Pažitka najde využití v polévkách, pomazánkách, sype se pokrájená na obložené chlebíčky.

Oregano čili dobromysl – Dobromysl je výborné koření do rajčat, přidává se však i jako součást bylinkových čajů, nejlépe pak spolu s mátou a meduňkou. Má antiseptické účinky, působí proti plísním, ale i akné, podporuje chuť k jídlu a má pozitivní účinky na psychiku.

Bazalka – Bazalka je malým zázrakem v kuchyni, na záhonech, ve sklenících i mobilních nádobách. Přisuzuje se jí dokonce schopnost odpuzovat některé škůdce. Vyhovuje jí řez několikrát do roka, stanoviště slunné, nesnáší však sucho, ale ani přelití.

Majoránka – Koření našich babiček, bez kterého neexistuje pořádná bramboračka. Ideální koření do italských pokrmů a k mletému masu. Má pozitivní účinky na trávení a zklidňuje mysl.