Zbavte se mechu a nechte trávník dýchat

Mech je nepřítelem trávníku. Může jím tak prorůst, že trávu doslova zadusí. Pomáhá vertikutace, která trávník provzdušní a zajistí půdě více světla a vody. Tu je vhodné naplánovat ještě v dubnu. Tráva by neměla být příliš vysoká, proto ji před vertikutací zkraťte na 3-4 cm. Lepší sekačky dokážou výšku sečení nastavit. Např. [bateriová sekačka Kärcher LMO 36-46 Battery] (https://gdecz.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nGg1jcxqXUuvINw9dDBZLJQ5nMli9syHNa_MqXZ_a5X.s7/fastid=mwumfytipcgpxecybzeqpvpkvxoa/stparam=neprqnjjlt/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://kaer.ch/er/?l=vYghm7G2b0GMuxwX09TtTA "") umožňuje pětistupňové nastavení žací výšky v rozmezí 2-7 cm.

Péče o řidší místa

Po vertikutaci se objeví místa s velmi řídkým porostem, nebo jsou dokonce holá. Tato místa dosejte stejným druhem trávy. Dejte si ale pozor, ať nedáte travního semena příliš mnoho. S hnojením počkejte až se půda po vertikutaci srovná.

Mulč jako přírodní hnojivo, ale s mírou

Mulč zajišťuje trávníku přírodní hnojení. Nedá se ovšem použít pokaždé, je nutné počkat, až se předchozí mulč rozloží. Sekačky s funkcí mulčování, např. Kärcher LMO 36-46 Battery, během sekání jemně posekanou trávu rozsypávají rovnoměrně na trávník. Při mulčování nastavte výšku sekání tak, aby byla tráva zkrácena max. o třetinu své délky, neoslabíte tím stébla trávy.

Hnojení tak akorát

Každá rostlina potřebuje dostatek živin. Stejně tak i trávník. Jako přírodní hnojivo můžete použít zmíněný mulč, ale na počátku roku je potřeba trávník nastartovat. Hnojivo používejte ovšem s rozvahou a podle doporučení výrobce. Pamatujte, že někdy více znamená méně.

Sekáním těsně u země vysoušíte trávník

V poslední době se rozšířila móda vysekávat některé plochy až téměř na kořen, je jasné, že pak takový trávník příliš dobře neporoste. Pro správný střih si vyberte vhodnou sekačku. Například bateriová sekačka Kärcher LMO 36-46 Battery vyniká lehkou manipulovatelností a zvládne na jedno nabití posekat až 650 m² a snadno na ní nastavíte požadovanou výšku sečení. Nesekejte trávu úplně u země, nechte trávníku prostor zachytit ranní rosu, která půdě dodá vláhu.

Pečujte i o všechny kouty zahrady

V rozích mnohých zahrad nebo za ploty často bují plevel, kopřivy a náletové dřeviny. Aby se nerozšiřovaly na zahradu, pravidelně je sekejte. Aku strunová sekačka Kärcher LTR 36-33 Battery umožňuje snadnou manipulaci i v těch nejvzdálenějších koutech. Výklopný oblouk sekačky zabraňuje neúmyslnému poškození rostlin. Během sekání divokého porostu lze plynule regulovat rychlost dle toho, jak náročnou oblast právě sekáte.

Přejeme vám, ať se těšíte ze svého krásného trávníku.

www.karcher.cz/zahrada, www.svetcisteni.cz