Pesticidy podléhají regulaci

Používání pesticidů je přísně regulováno. Každý, kdo je používá, musí dodržovat návod k použití. Pesticidy jsou hojně používány v zahradnictví, zemědělství, v lesnictví i v městských oblastech, mohou se dostávat do podzemních vod a můžeme je konzumovat v potravinách. Proto je jejich regulace a zdravotní nezávadnost velmi důležitá.

Kontrola EU

Pesticidy tedy mohou významně ovlivnit nejen naše životní prostředí, ale také naše zdraví. Aby k tomu nedocházelo (nebo bylo aspoň minimalizováno riziko), kontroluje EU používání pesticidů. Součástí pesticidů jsou účinné látky, jejichž použití na území EU musí schválit Evropská komise. Podklady pro rozhodování o bezpečnosti účinných látek dodává Evropské komisi Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Právě na stránkách této společnosti se můžete dočíst více o povolených pesticidech.

Druhy pesticidů

Podle toho, za jakým účelem pesticidy používáme, je můžeme rozdělit do tří skupin:

  • Fungicidy neboli přípravky proti houbovým chorobám. Jejich hlavním účelem je zabránit tomu, aby byly rostliny napadeny houbovými chorobami, které mohou poškodit významnou část úrody. Fungicidy se vyplatí používat u takových plodin, kterým hrozí houbové onemocnění – jsou to rajčata, papriky, lilek, obiloviny a další druhy ovoce a zeleniny.
  • Insekticidy čili přípravky proti škůdcům. Škůdci mohou způsobit také nemalé škody na úrodě – v závislosti na tom, kolik jich je. Obvykle se zbavujeme mšic, ale také dalších nepříjemných druhů hmyzu, jako jsou larvy nejrůznějších motýlů. Všichni škůdci narušují kvalitu rostliny a velice nepříznivě ovlivňují její zdraví. Často je používáme při pěstování zeleniny, ovoce. V zemědělství se obvykle používají také při pěstování bavlny a rýže.
  • Herbicidy neboli přípravky proti plevelům. Růst plevele může být opravdu nepříjemný. Ztěžuje práci zahradníkům. Příliš mnoho plevele může znamenat to, že rostlina nedostane tolik živin, kolik potřebuje, protože půdu o tyto živiny obere právě plevel. Navíc plevel zamezuje přístupu vzduchu i světla, takže jich má pěstovaná rostlina nedostatek. To může vést ke vzniku houbových chorob. Navíc se v tomto prostředí daří škůdcům a chorobám. Zaplevelení také může znepříjemnit samotnou sklizeň nebo jí dokonce bránit.

Druhy herbicidů

Taktéž herbicidy můžeme rozdělit na dvě skupiny, na selektivní a neselektivní. Výhodou selektivních herbicidů je to, že nezničí všechny druhy rostlin, ale pouze některé skupiny. To znamená, že mohou zničit plevele, aniž by poškodily vaši pěstovanou rostlinu. Většina herbicidů na trhu jsou právě ty selektivní. Koupíte-li si naopak neselektivní herbicid, ten zničí veškeré rostliny. Zemědělci je používají například tam, kde je zapotřebí udržovat půdní strukturu a zabránit erozi půdy.

Nakupujte výhodně

Nákup pesticidů se může značně prodražit, zejména vlastníte-li velký kus zahrady. V takovém případě se můžete pokusit při jejich nákupu použít slevové kupony.