1) Slunce a světlo na západním parapetu

Muškáty ke krásnému a plnému kvetení potřebují dostatek západního slunce, které má červenou vlnovou délku a podporuje násadu květů a plodů. Snesou i jižně orientované polohy, ale západní parapet je jednoznačně nejlepší stanoviště. Ve stínu nebo na východním parapetu budou mít málo květů a vytáhlý růst.

2) Zalévejte je ke kořenům, nikdy ne na listy

Muškáty byste nikdy neměli zalévat na listy nebo květy, ale naopak do hlíny ke kořenům rostliny. Zalévejte je spíše ráno a k večeru, nikdy ne během slunečného dne. Pokud to jenom trochu půjde, umístěte muškáty raději pod okap, letní deštíky i pořádné lijáky neprospívají jejich listům a květům.

3) Zalévejte intenzivně, nikoli každodenně

Velkou výhodou muškátů je, že dovedou velmi dobře hospodařit s vláhou. Vydrží bez vody několik dní, a pokud na ně zapomenete, většinou se po zalití rychle vzpamatují. Většina letniček je daleko choulostivějších. Zalévejte je pořádně jednou za dva až tři dny a potěší vás nádhernými květy.

4) Pěstujte je ve správném substrátu

Pro chloubu vašich parapetů si připravte vlastní substrát smíchaný z kompostu, substrátu na pelargonie, agroperlitu a písku v poměru 3:2:1:1. Pokud dáte rostlinám správný substrát, krásně porostou a pokvetou a vy nebudete muset nekvalitní substrát dohánět hnojením. Chcete-li muškáty podpořit hnojivem, určitě použijte hnojivo v zálivce určené speciálně pro muškáty a nehnojte je častěji než jednou za 14 dní. Přihnojit je můžete ovšem i ekologicky: naředěným slepičím trusem nebo nedopitým dvakrát vylouhovaným čajem, když si budete na balkoně či pergole dávat chvilku klidu.

5) Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy

„Díky pravidelnému zaštipování ovadlých květů a stvolů podpoříte kvetení rostlin a velmi rychle se dočkáte nových květů. A to platí nejen pro muškáty, ale pro většinu letniček,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

6) Kombinujte stejné druhy muškátů

Pokud vás lákají pestrobarevné truhlíky plné muškátů, určitě se nebojte experimentovat s kombinacemi barev. Vybírejte si však stejné kultivary a druhy muškátů – převislé plnokvěté muškáty červené a bílé barvy, velkokvěté muškáty fialové a vínové. Budou spolu krásně ladit a vytvoří opticky souměrný a vkusný truhlík.

7) Zazimujte je a příští rok znovu pokvetou

Muškáty se většinou pěstují jako letničky – pokud jim ale poskytnete optimální podmínky pro přezimování a správný řez, můžete jimi svá okna zdobit mnoho let. Vzpomeňte si na nás na podzim a vyzkoušejte si letošní muškáty zazimovat.