Voda z brambor

Během varu ve vodě brambory ztratí část vitaminů a minerálních látek, které zcela zbytečně vylijeme spolu s vodou do výlevky. V případě brambor jde zejména o draslík, jenž rostlinám pomáhá k pevné tkáni a brání zasychání listů. Pokud vodu z brambor uchováte a necháte vychladnout, můžete s ní jednou za týden zalít pokojové i zahradní rostliny. Má to ovšem jednu podmínku: voda nesmí být solená! Brambory tedy nezapomeňte ochutit solí až poté, co z nich vodu slijete.

Kávová sedlina

O hnojení kávovou sedlinou jste už zřejmě slyšeli. V obyčejném "lógru" se kromě draslíku a dusíku ukrývá také fosfor podporující tvorbu kořenů a květů. Sedlinu z kávy nechte uschnout na starých novinách a posypte s ní substrát kolem muškátů, růží, oleandrů, rododendronů či hortenzií. Vzhledem k tomu, že jde o hnojivo dosti koncentrované, používejte ho s mírou. Pokojovkám bohatě stačí přihnojení dvakrát ročně, zahradním a balkonovým rostlinám dvakrát za sezonu.

Vyčpělá minerálka

Nedopili jste minerální vodu a už vám nechutná? Nemusíte ji vylévat do dřezu, raději s ní pokropte záhonky. Obohatíte je tak o řadu cenných minerálů, jichž by bylo škoda nevyužít.

Vaječné skořápky

Skořápky od vajec jsou významným zdrojem vápníku a potěší každou rostlinu, která si libuje v zásaditém pH. Hnojit jimi můžete zejména košťálovou zeleninu, ale také třeba plaménky, karafiáty, mochny a šeříky. Na druhé straně by se vaječné skořápky neměly přidávat k brusinkám, borůvkám nebo azalkám, které potřebují naopak prostředí kyselé a vápník jim nesvědčí.

Slupky od banánu

Banánové slupky jsou cennou přísadou kompostu, ale můžete je zužitkovat i v případě, že bydlíte v bytovém domě a kompost nemáte. Stačí, když slupku od banánu vylouhujete ve sklenici s vodou, kterou dobře uzavřete a necháte ji dva dny stát v tmavém místě při pokojové teplotě. Voda pak poslouží jako tekuté hnojivo pro pokojovou a balkonovou vegetaci.