„Přesazování dává smysl na jaře, na začátku vegetačního období. Pokud to na jaře nestihnete, můžete je přesadit i v létě, nikdy však během období klidu, tedy v zimě," radí Lenka Hrubá z květinářství Zahrada na niti. Kaktusy zpravidla nepotřebují velké květináče, stačí jim opravdu málo zeminy a méně místa na kořeny. Průměr nádoby by měl být jen o pár centimetrů větší, než je průměr těla kaktusu. Jakmile rostlina volné místo okolo stěn květináče vyplní, je čas ji přesadit.

K přesazení bychom se měli odhodlat také v případě, že kaktus ve stávající zemině neprospívá, substrát zůstává vlhký a kořeny se "neumějí" napít. Bude potřeba je prohlédnout a odstřihnout jim nezdravě vypadající a zahnívající konce.

Pro sukulenty a kaktusy se hodí substrát na běžné pokojovky smíchaný s pískem v poměru 1:1. Na dno květináče je nutné nasypat drenážní vrstvu z kamínků nebo keramzitu, která zaručí, že rostlina nikdy nebude stát ve vodě.

Vyjmutí kaktusu z původní nádoby nemusí jít kvůli nepříjemným ostnům hladce. Substrát navíc může být ztvrdlý a je tu riziko, že kaktus násilným kroucením zlomíme. Rostlinu jemně obalte novinovým papírem a květináč obraťte dnem vzhůru. Do novin ho vyklepněte i se substrátem a pak mu (suchou cestou) očistěte kořeny. Rozhodně je neomývejte vodou. Přesazený kaktus v novém květináči dokonce nebudeme celý týden vůbec zalévat. Rostlina na ten čas zastaví růst a zálivku by nezpracovala.

Kaktusy lze přirozeně přesazovat i s pomocí rukavic nebo speciálních kaktusářských kleští. Pokud ale rostlinek nemáte mnoho a nedorůstají větších rozměrů, zvláštní pomůcky nepotřebujete.

Kaktus po přesazení nechte odpočívat v teple a suchu; chvilku mu bude trvat, než si opraví kořínky a celkově se ze změny vzpamatuje. Jakmile se na něm objeví nové ostny, znamená to, že se opět "nastartoval" a obnovuje růst. Od té chvíle ho můžete zase zalévat jako obvykle.