Rostliny zvyklé na celoroční teplé místečko v suchu by neměly být vystaveny teplotnímu šoku, ostrému slunci ani ustavičnému dešti. Měli bychom si proto počkat na den, kdy přestane pršet, bude už celkem teplo, ale stále pod mrakem.

Zatímco subtropické druhy můžeme postupně uvykat na sluneční paprsky a nakonec je vystavit přímému slunci, rostliny původem z tropických oblastí raději umístíme na polostinné až stinné místo, například pod stromy. Z rostlin milujících slunce jmenujme kaktusy a sukulenty, citrusy, palmy, aloe, olivovníky, vavříny a juky, polostín bude vyhovovat zelencům, dracénám, fíkusům a ibiškům, zcela zastíněné by měly zůstat kapradiny, břečťany a azalky.

Dešťová voda padající přímo z nebe rostliny neuvěřitelně osvěží, uvidíte na vlastní oči, jak pookřejí a povyrostou. Prudké lijáky, nebo dokonce kroupy by je však mohly naopak zahubit. Zejména kaktusy a sukulenty proto před deštěm chráníme; vyberte jim proto místo někde pod přesahem střechy domu nebo na zastřešené terase.

Venku navíc na rostliny čekají nástrahy v podobě škůdců, kteří se do bytu hned tak nedostanou. Letněné pokojovky pravidelně kontrolujte a případně ošetřete preventivními postřiky.

Pokud pokojové rostliny letníte na balkoně či lodžii, budete jim muset připravit obdobné podmínky, i když na malém prostoru. Stínomilné druhy chraňte před sluncem nějakou zástěnou, například rohoží nebo netkanou textilií, sukulenty nestavte přímo k okraji balkonu, kam dopadá nejvíc srážek. V úvahu vezměte i orientaci ke světovým stranám - jižně a jihozápadně orientované balkony mohou být v létě příliš horké pro tropické rostliny zvyklé z pralesa na chládek. Pozor dejte také v případě, že máte lodžii zasklenou. Za slunečných dnů může v uzavřeném proskleném prostoru teplota vyšplhat k 50 °C, což mnohé druhy nepřežijí. Lodžii proto nechávejte přes léto otevřenou, aby k rostlinám mohl proudit čerstvý vzduch, a zavírejte ji jen v případě chladných dnů a silných dešťů.