Rebarbora je ceněná hlavně pro velký obsah vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou, obsahuje vitaminy skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou), je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu. Dietáři, zpozorněte, rebarbora vám pomůže s hubnutím, protože na sebe váže tuk. Mimo to detoxikuje organismus, posiluje krvetvorbu, pokožku i vlasy.

Pozitivní účinky rebarbory jsou nejsilnější v syrovém stavu, v upraveném stavu většinu vitaminů bohužel ztrácí. Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Obecně se mluví o její škodlivosti, některé studie uvádějí, že tato kyselina přímo v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje. Díky obsahu kyseliny šťavelové by si rebarboru měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny.

Jak rebarboru pěstovat

Rebarbora vypadá jako velký lopuch, ale není. Na jednom místě bez přesazení roste patnáct až dvacet let. Listy tvoří přízemní růžici, čepele mohou být široké i 40 cm. Dužinaté listové řapíky mohou být červené i žluté, dlouhé 30 až 50 cm. V létě ze středu vyrůstá až dvoumetrový květní stonek s drobnými žlutými kvítky. Rostlina se vysazuje v březnu nebo dubnu, ale i v říjnu. Vegetační vrchol má být asi pět centimetrů pod povrchem půdy.

Vzdálenost mezi rostlinami by měla být minimálně 1,2 až 2 × 1,2 až 2 m. Mladé rostlinky před zimou chráníme přikrývkou z chvojí, rašelinou nebo listím. Běžně ji ošetřujeme okopáváním a pravidelným zavlažováním. Nemoci ani škůdci ji nenapadají. Rebarbora je jinak nenáročná, ačkoli snáší slunce, vhodnější jsou pro ni mírně zastíněná místa, a proto se jí dobře daří i pod opadavými stromy, protože brzy na jaře, kdy ještě nejsou olistěné, stačí nachytat dostatek sluneční energie.

V zimě je dostatečně mrazuvzdorná a její listy snesou i čtyřstupňový mráz. Má raději svěžejší teploty než letní úžeh, proto se dobře pěstuje v podhůří, kde jsou pro ni vhodnější vlhkostní poměry. Půda by měla být alespoň středně těžká, hlinitá, nevysychavá, hluboká, dobře zásobená živinami. Spodní voda by neměla být vyšší než 1,5 m pod povrchem, neboť jinak její kořeny zahnívají. V lehčích výhřevnějších půdách jsou sběry řapíků dřívější.

Něco dobrého na chuť

Kynutý koláč s drobenkou

Suroviny

Na těsto

330 g polohrubé mouky

65 g krupicového cukru

špetka soli

100 g másla

275 ml plnotučného mléka

22 g čerstvého droždí

3 ks žloutků

1 lžička přírodního vanilkového extraktu

Náplň

400 g rebarbory

70-100 g třtinového cukru

1 lžička přírodního vanilkového extraktu

Drobenka

200 g hladké mouky

250 g cukru krystal

200 g chladného másla

Postup přípravy

Žloutky oddělte od bílků a nechte alespoň 30 minut stát na lince, aby při použití měly pokojovou teplotu. Do mísy robota nebo do větší mísy prosejte mouku a přidejte cukr a sůl a promíchejte metličkou. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlahé – pozor, nesmí mít přes 40 °C, jinak spálíte kvasinky v droždí a buchta nevyběhne. Do mističky nebo hrnečku nalijte asi jednu třetinu vlažného mléka a rozdrobte droždí. Nyní na teplém místě (topení/plotna, kde jste ohřívali mléko) nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.

Do zbytku mléka vložte máslo a na nízkém plamenu ho v něm nechte rozpustit. Do mísy s moukou vložte žloutky pokojové teploty, přilijte kvásek a začněte těsto zadělávat. Postupně přilévejte i mléčnou směs. Těsto zadělávejte 5 až 10 minut (ručně raději 10 minut). Mísu se zadělaným těstem přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte na teplejším místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Rebarboru omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky.

Rebarboru není nutné loupat, krásně se rozpeče. V míse ji smíchejte s cukrem a vanilkou. Chlazené máslo nakrájejte na kostičky a smíchejte s moukou, vanilkovým extraktem a cukrem. Konečky prstů svižně vytvořte drobenku. Troubu rozehřejte na 175 °C. Na těsto pravidelně rozmístěte rebarboru a zasypte drobenkou. Vložte do středu trouby a pečte 40-50 minut – záleží na vaší troubě, je potřeba to kontrolovat pomocí špejle. Důležité je, abyste koláč zbytečně nepřepekli, protože ho tím vysušujete.

Rebarborovo-jahodová marmeláda

Suroviny:

1,5 kg rebarbory

1 kg jahod

1 kg cukru krystal

100 ml rumu

2 citrony

Postup přípravy:

Řapíky rebarbory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na cca 0,5 cm široké kousky. Vložte je do rendlíku a zalijte vodou tak aby byla rebarbora úplně ponořená. Povařte, dokud rebarbora nezměkne a voda nezhoustne. Poté přidejte cukr, rum a šťávu z citronu. Ke směsi nastrouhejte citronovou kůru. Míchejte, dokud směs nezhoustne a nepřipomíná marmeládu. Poté směsí naplňte čisté sklenice a lehce zalijte rumem. Sklenice dobře utěsněte a zavařte.