Dvouletky mají, co se týče pěstování, velmi často stejné požadavky jako letničky. To znamená, že se jim daří na slunných, teplých stanovištích, vyhovuje jim středně těžká půda. Některé z nich ale velmi dobře zvládají i polostinná místa a méně výživnou půdu. Lze je vysazovat na uprázdněná místa na skalkách, podél cestiček nebo na okraje záhonků, ale můžeme z nich vytvořit i půvabné kombinace do dekorativních květináčů, truhlíků a kontejnerů na balkony a terasy.

Dvouletky často vykvétají již od pozdního jara, kdy naše zahrady ještě mnoho kvetoucích rostlin nezdobí, a proto by byla škoda této jejich vlastnosti nevyužít. Navíc se poměrně dobře množí, protože řada těchto rostlin samovolně vysemeňuje, zpravidla semena zůstávají blízko mateřské rostliny, takže pak můžeme nové sazeničky pouze přesadit tam, kam se nám to zrovna bude hodit, a máme založeno na další dva roky.

Díky snadnému rozmnožování a pěstování jsou dvouletky velmi vhodnými adepty pro bezúdržbové zahrady, ale také pro typy zahrad, které udržujeme jako co nejvíce přírodní, kde ponecháváme rostlinám mnoho prostoru s co nejmenším zásahem lidské ruky.

Jak dvouletky zasévat a pěstovat?

Semena dvouletých rostlin je dobré smíchat s trochou písku a zeminy, jemně je promnout, aby zrnka písku narušila ochranný obal semínek, a ta se tak rychleji rozvinula. Kromě toho se tak dovnitř semínka lépe dostane zálivka a živiny. Semínka vysejeme na záhon nebo do nádoby, a to maximálně do hloubky 2 cm. Také se snažíme, aby semínka nebyla příliš nahuštěna vedle sebe, protože pak by nové rostlinky měly příliš málo prostoru k růstu. Rostlinkám trvá zhruba deset až čtrnáct dní, než vyklíčí a vzejdou ze semínek nad svrchní vrstvu zeminy.

Malé rostlinky je lepší držet trochu v polostínu, aby je nespálilo příliš ostré slunce, a dopřáváme jim pravidelnou zálivku. Hnojení dvouletek je stejné jako u letniček nebo trvalek, většinou stačí jednou za měsíc hnojivo na ozdobné venkovní květiny.

V období od května do června lze vysévat například zvonky, topolovky, hvozdíky nebo zimní fialky. V červenci můžeme přidat macešky, jedny z nejoblíbenějších dvouletek, které na našich zahradách najdeme, a dále sedmikrásky nebo pomněnky. Mnoho zahradníků vysévá rostlinky do květináčků či kelímků a teprve v období srpna až září pak mladé sazeničky přesazují na své konečné stanoviště na záhonky nebo na skalky nebo do větších dekorativních nádob. Nové sazeničky sázíme již s rozestupy mezi 10 až 30 cm od sebe v závislosti na velikosti zvolené rostliny.

V prvním roce většina dvouletek vytvoří pouze základní lístky nebo růžice přízemních listů (jako např. macešky nebo sedmikrásky) a teprve v dalším roce se můžeme radovat z jejich pestrých květů. Aby nové rostlinky dobře přežily zimu, nahrneme na ně chvojí nebo listí nebo je zakryjeme textilií, která je uchrání před vymrznutím.

Rostlinky nezapomeneme zalévat ani v zimním období, pokud právě nemají dostatek vláhy ze sněhu. Ale pozor, nezaléváme je v období mrazů, který by vodu proměnil v led a ten by slabé rostliny mohl roztrhat. Každopádně pravidelná zálivka v zimě a nastartování hnojivem brzy zjara podpoří rostlinku, která zesílí a na jaře nasadí bohatě listy i později květy.