Arónie je známější označení pro černý jeřáb neboli temnoplodec. Jedná se o strom nebo opadavý keř, který může na zahradě posloužit jako krásný solitér nebo v případě keře i jako součást živého plotu. Jeho drobné bílé květy jsou půvabnou jarní ozdobou, zatímco listy, jež se na podzim zbarví do červena, prozáří vaši zahradu až téměř do příchodu zimy.

Plody vyrůstají v trsech a připomínají jeřabiny, jen s tím rozdílem, že zralé mají temně fialovou až černou barvu. Obsahují velké množství vitaminů A, B, C a P a především antioxidanty, bioflavonoidy či antokyany, tedy látky podporující naši imunitu a chránící organismus před útokem virů a dalších škodlivých látek.

Jak arónii pěstovat?

Velkou výhodou této rostliny je její nenáročnost, co se týče pěstování. Arónii můžete vysadit na slunné až mírně stinné místo. Zvládne i větší stín, jen se musíte připravit na menší plodivost. Tyto keře i stromy lze pěstovat ve všech nadmořských výškách a také ve všech typech půdy, nicméně nejraději mají vlhkou až mírně promočenou půdu. Ale krátkodobé sucho pro arónii nepředstavuje žádný problém.

Sazenice arónie je nejlepší vysazovat buď brzy na jaře, jakmile rozmrzne půda, nebo brzy na podzim, aby sazenice měla dost času dobře zakořenit a uchytit se před zimou. Rostliny se vyznačují velmi rychlým růstem, ale samozřejmě i tento faktor do velké míry závisí na pěstebních podmínkách. Zpravidla dosahují výšky 1-2 metrů v případě keře, u stromů to může být až do 3 metrů. Při dostatku živin v půdě a pravidelném hnojení a zálivce můžete první úrodu sklízet již rok po zasazení.

Nejvíce plodů dávají větve staré 2-6 let, vrcholu plodnosti dosahuje arónie kolem desátého roku věku. Při příznivých podmínkách můžeme z jednoho keře sklidit mezi pěti a deseti kilogramy bobulí. Velkou výhodou arónií je jejich rezistence proti různým chorobám či škůdcům, proto není potřeba používat žádné postřiky.

K čemu lze plody arónie využít?

Plody černého jeřábu dozrávají během srpna a září. Pokud je sklidíte příliš brzy, mají příliš trpkou chuť, ale čím déle je na keři nebo stromě necháte, tím se jejich chuť zlepšuje. Opravdu zralé plody mají pouze jemnou trpkost, ale jinak chutnají velmi příjemně nakysle. Bobule se hodí k výrobě sirupů a šťáv lisovaných zatepla i zastudena, k přípravě rosolů, džemů, želé i kompotů. Skvěle chutnají v jogurtu nebo v džusu, obzvláště smíchané s dalším ovocem, jako jsou např. jablka nebo citrusové plody.

Pro dospělé je možné vyrobit i domácí likéry či kompoty, kdy arónii naložíme do vodky, koňaku nebo rumu. Takové produkty pak můžeme využít i coby domácí dárky.