Bez pokojových rostlin působí domov neútulně a smutně. Květiny uklidňují, čistí vzduch a navíc krásně oživí místnost. A i přesto, že váš byt nedisponuje dostatkem světla, můžete si pořídit spoustu druhů rostlin, kterým stín nevadí. Neznamená to však, že světlo nepotřebují vůbec, ale zkrátka nevyžadují jasné a přímé světlo. Vystačí si s minimem, případně s umělým osvětlením.

1. Kapradiny

Kapradiny milují tmavá místa. Patří mezi ně například ledviník, který se svým pralesovým vzhledem přizpůsobí každému interiéru. Ledviník můžete umístit kdekoliv ve svém bytě. Dařit se jí bude na chodbě i ve vlhké koupelně. Tato rostlina snáší dobře stín, párkrát do týdne ji stačí mírně pokropit vodou.

2. Pepřinec

Pepřinec se k nám dostal z daleké Amazonie, kde rostlina roste volně v tropickém pralese. Jeho listy jsou pruhované i jednobarevné. Záleží který z 1 000 druhů pepřinců si vyberete. Pepřinec miluje stálé podmínky, proto by měl být na místě, kde se nemění teplota.

3. Zamiokulkas

Zamiokulcas si získal oblibu pěstitelů po celém světě z několika důvodů. Má lesklé, zelené, exotické listy, krásně roste a jednoduše se množí. Péče o něj je navíc naprosto nenáročná. Tato rostlina je dobře známá i svou odolností proti nejrůznějším nemocem a zvládne i delší období sucha.

4. Calathea

Existuje spoustu druhů calathey. Liší se vzorováním listů, některé jsou bílé, jiné žluté a některé zbarvené do růžova. Listy jsou úzké, zelené a zvlněné. Při pěstování calathey je důležitá zvýšená vlhkost vzduchu a půdy, proto nezapomínejte rostlinu častěji rosit. Co ale naopak nepotřebuje, je sluneční světlo.

5. Difenbachie

Tato pokojová rostlina se často objevuje v kancelářích. Její listy jsou široké a mají barevný vzor. Dejte si ale pozor, difenbachie je jedovatá, a proto je třeba ji odstranit z dosahu dětí. Pro rostlinu je nejlepší rozptýlené světlo.

6. Dracéna

Dracéna je zvyklá na světlo, nikoliv však na přímé slunce. A přesně takové stanoviště potřebuje i u vás doma. Vybírat lze z cca 50 druhů. Na pěstování není náročná, ale vyvarujte se nadměrného zalévání.

7. Filodendron

Poznávacím znakem filodendronů jsou vzdušné kořeny, které tyto rostliny vytvářejí. Rostlinám vadí přímé slunce, protože jim hrozí úpal. Nedostatek světla naopak snášejí velmi dobře. Pozor, šťáva z rostlin je jedovatá, může poleptat sliznici.

8. Lopatkovec

Pokud často zapomínáte své rostliny zalévat, zvolte jednu z těch, které nepotřebují skoro žádnou péči. A právě takové jsou lopatkovce. Dokonce jim svědčí, když jejich půda mezi zálivkami vyschne. Přestože rostlina pochází z tropů, přímé slunce jí škodí.

Zdroj: living.iprima.cz, bydlimeutulne.cz