Břečťan

Atraktivní břečťan je přeborník, co se čištění vzduchu týče. Dokáže pohlcovat formaldehyd a třeba koncentraci plísní ve vzduchu sníží až o neuvěřitelných 94 %. Čistý vzduch nejenže napomáhá lepšímu spánku, ale také mírní projevy astmatu, alergií a dalších dýchacích problémů. Kromě toho si břečťan libuje ve stinných a chladnějších stanovištích – pro ložnice je tedy přímo ideální.

Jasmín

Tato exotická rostlina pocházející z Asie potřebuje světlé stanoviště a přes léto hojnou zálivku, má ráda i rosení. Za vaši péči se vám odmění krásnými bílými květy, jejichž příjemná vůně má sedativní a relaxační účinky a také snižuje pocity úzkosti, což vše přispívá k lepšímu spánku. Ale pozor, neplatí, že čím víc jasmínu, tím lépe. Bohatě stačí jedna rostlina, z většího množství by vás naopak mohla bolet hlava.

Aloe vera

Další pokojovka, která patří mezi osvědčené společníky do vaší ložnice. Je známá pro své léčivé vlastnosti, ale také patří k nejvýkonnějším „čističkám“ vzduchu od chemikálií i toxinů. V noci navíc vypouští značné množství kyslíku, což rovněž přispívá k příjemnému klimatu a vašemu lepšímu spánku. Suchomilná aloe navíc není náročná na pěstování, vyžaduje jen dostatek světla a zálivku až po proschnutí substrátu.

Levandule

Krásnou a voňavou levanduli máme spojenou s létem a prázdninami. Stejně dobře nám ovšem její vůně zafunguje i v ložnici – má zklidňující, až sedativní účinky, zmírňuje stres a úzkost, u malých dětí snižuje plačtivost. Navíc rostlina čistí vzduch, což pomáhá zmírňovat nespavost a zlepšuje kvalitu spánku. Nenáročná levandule se navíc spokojí se světlým místem a nepříliš hojnou zálivkou, přeléváním byste jí naopak uškodili.

Lopatkovec

Tato půvabná pokojovka se zajímavými bílými květy, zvaná také toulcovka či spatifylum, působí na lidskou mysl pozitivně už svým příjemným vzhledem. Kromě toho tato nenáročná trvalka původem z Jižní Ameriky dokáže skvěle čistit vzduch od nejrůznějších nečistot, vzdušných mikrobů i toxinů. A také zvyšuje vlhkost ovzduší, což pomáhá nejen alergikům, ale také kvalitě spánku většiny z nás. Potřebuje dostatek nepřímého slunečního světla i bohatší zálivku, ovšem nesmí ve vodě stát.

Zdroje: proženy.cz, living.iprima.cz