Předpěstování sadby zeleniny ze semen přinese vyšší výnosy, finanční úsporu, ale i širší výběr druhů a odrůd. Pokud nemáte pařeniště či vytápěný skleník, můžete si sadbu předpěstovat v pohodlí domova. Zní to jednoduše? I přesto se však mnozí pěstitelé dopouští fatálních chyb. Podívejte se na ty nejčastější.

1. Neumyté výsevní nádoby

Snad nejčastější chybou při předpěstování sazenic zeleniny je používání nevymytých pěstebních nádob. Právě v nich mohou zůstat pozůstatky chorob a škůdců, proto je vhodné před použitím všechny nádoby pečlivě umýt vlažnou vodou, ideálně s přídavkem octa, který působí jako účinná dezinfekce.

Podívejte se na rady k výsevu zeleniny i na videu:

Zdroj: Youtube

2. Nevhodný substrát

Velký problém představuje nevhodný substrát. Doporučujeme koupit kvalitní supresivní propařovaný substrát, který je na výsevy určený. Výsevní substrát má jemnou nadýchanou strukturu, ve které kořínky lehce prorůstají. Dobře zakořeněné sazeničky se na záhoně lépe a rychleji ujmou. Pokud si chcete namíchat váš vlastní substrát například z krtinců, kompostu, písku, perlitu nebo kokosového vlákna, doporučujeme výsledný substrát propařit doma v mikrovlnné troubě při teplotě alespoň 70 °C po dobu 30 minut. Tím se zničí jak zárodky houbových chorob, tak vajíčka škůdců, i semena plevelů.

3. Příliš vlhkosti

Pozor na přílišnou vlhkost. Je to jedna z obrovských chyb, která i v ošetřených substrátech dokáže rozpoutat naprostou zkázu. Jakmile rostliny vzejdou, udržujeme substrát tak akorát vlhký, ale nikdy ne přemokřený. Malé rostlinky potřebují mimo jiné i vzduch, který přijímají kořínky. Příliš vody by je jednoduše utopilo. Ujistěte se, že v květináčích máte dostatek odtokových děr a že sazenice nesedí ve vodě. Zalévejte, až když substrát začne vysychat, ale nenechte ho zcela vyschnout.

4. Předčasný výsev

Pokud vysejete brzy, v květnu vám sazenice často až přerůstají. Je nutné tedy číst pokyny na zadní straně sáčku s osivem. Například rajčatům to vůbec nevadí, ty můžete zasadit hlouběji, tím podpoříte tvorbu dalších kořenů. Přerostlá brukvovitá zelenina je ale po vysazení často slabá, vytáhlá a déle špatně prospívá. Jen silné a zdravé sazenice dobře odolávají škůdcům přirozenou cestou bez zásahů chemií.

5. Nedostatek světla

V zimě světla není dostatek, proto sazenice umísťujeme na okenní parapety, kde je nejvíce světla a slunce. Pozor, i takové rámy oken dokáží sazenicím vzít tolik potřebné světlo. Pokud chcete sazenicím svítit, tak se připravte na svícení alespoň 12 hodin denně. Pro nejlepší výsledky to je ale 14-18 hodin. U přisvěcování na oknech stačí třeba jen 4-5 hodin po setmění.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz