Mezi velké přednosti jedle korejské patří pomalý růst, po mnoha letech doroste do výšky několika metrů. A nádherně barevné šištice jí můžou další jehličnany opravdu závidět.

Kdepak sprinter, je to maratonec

Je jasné, že už podle názvu nemůže být jedle korejská náš původní druh jako jedle bělokorá, na rozdíl od ní však snese větší zátěž. A díky menší výšce v dospělosti (asi 3 až 5 metrů) se perfektně hodí i na nevelké zahrady či předzahrádky. Předem jen počítejte také s potřebným prostorem na šířku, v dospělosti může zabrat i 3 metry. Ale na to je opravdu čas, tahle jedle skutečně roste pomalu.

Jehličnan - manekýn

Jedle korejská je populární rovněž díky své vizáži. Až bude větší, uvidíte, jak se pravidelně vyvíjí do tvaru kuželu. Mnohem dříve ovšem spatříte její husté jehličky. Jsou kratší, lesklé, výrazně zelené shora, zdola šedobílé.

Šištice na větvích můžou evokovat svíčky na vánočním stromečku a z pohledu barevnosti představují opravdovou raritu. Samčí šištice nejsou extra velké, rozměry se počítají spíše na milimetry. Mají kulovitě vejčitý tvar, z barev nelze přehlédnout červeně-žlutou nebo zelenou s fialovou a hnědou. Samičí šištice jsou větší a delší, můžou mít cca 7 cm na výšku. Nejprve je zdobí modrošedá barva, posléze tmavě fialová s bílými skvrnami.

Základní požadavky

Mladým jedličkám bude dobře na místě s přistíněním, ostatně po výsadbě je stejně musíte chránit před slunečními paprsky a ochrana se v prvních letech vyplatí i na zimu. V dospělosti stromům dopřejte slunce, byť snesou také polostín. Vyhovuje jim mírně kyselejší dobře vyživená zemina, přiměřeně vlhká. Ve své domovině se řadí mezi vysokohorské stromy, proto si dokážou poradit i s chudšími půdami. Jsou mrazuvzdorné a poměrně dobře snáší znečištěné ovzduší, na rozdíl od jiných jedlí. V dospělosti se rovněž dokážou dobře popasovat s velkými větry.

Kam se hodí

S jedlí korejskou zacházejte jako se šafránem, dobrého pomálu. Pro svůj půvab se nejlépe uplatní jako solitéra, která vás potěší v každém ročním období. Slušet jí to bude rovněž ve společnosti nižších rostlin jako například vřesů a vřesovců nebo trvalek. Zkusit lze i méně vzrůstné rododendrony nebo keřovité javory, ostatně ty ji doprovází také v její domovině. Hezky vypadá i na pozadí živého plotu.

Kdo chce něco extra, může jedli korejskou pěstovat tvarovanou jako bonsaj.

A kdo má opravdu miniaturní zahrádku, ten si zase vybere některý zakrslý kultivar, třeba Brillant, Dark Hill či Kohout´s Icebreaker (připomínají kompaktní zelený polštářek). Anebo Molli, která je menší kopií jedle korejské. I z ní za čas vyroste půvabný vánoční stromeček, jen v poněkud menší verzi.

Zdroj: ceskestavby.cz, databaze.dendrologie.cz