Kupovali jste si někdy lístek do loterie? Nebo los? Zkoušeli jste taktiku „když koupím hodně losů, tak se s větší pravděpodobností trefím“? Podobné je to se sázením okurek. Vysázíte jich hodně a doufáte, že se některé z nich chytnou.

Jakou okurku vybrat, aby vám na zahradě určitě vyrostla?

Prvním, co při pěstování okurek budete zvažovat, je výběr osiva. Můžete totiž zvolit běžně odolné okurky nebo okurky s vyšší odolností proti plísni. Ty jsou finančně náročnější, ale určitě se vyplatí. Okurky jsou plné vody a na plísně velmi trpí.

Dále je důležitá odrůda okurek. U nás se nejčastěji objevují dva typy okurek: hustoostné a hruboostné. Hustoostné jsou náročné na teplo a další podmínky, v chladných a vlhkých oblastech budou lépe prosperovat hruboostné.

Máte prostornější zahradu? Vyzkoušejte třeba pěstování okurek na síti.

Pokud jste dobře vybrali, ale okurky stejně nerostou

Máte pocit, že váš výběr byl správný a odpovídá podmínkám na vaší zahradě? Tak je nutné přesunout pozornost jinam. Okurky potřebují teplo, proto se nebojte vysázet je klidně až na začátku června. Teploty pod 15 stupňů jim dokonce zastavují růst.

Okurky také potřebují opravdu hodně živin. Účinný bude hnůj, můžete koupit i granulovaný, nebo kompost. Nestačí je ale pohnojit pouze na začátku, přihnojování by mělo probíhat pravidelně i později.

Posledním tipem je dostatek vody – sucho jim škodí, okurky nemají z čeho růst. Ale pozor, nezalévejte přímo listy, okurky trpí na plísně!