Stejně jako u všech škůdců je lepší udělat všechny možné kroky k tomu, abyste jejich výskytu předešli, než abyste se jich museli zbavovat. Proti mšicím je vhodné bojovat na podzim a brzy na jaře. I proto se doporučuje rytí zeminy na záhonech pro likvidaci larev a kukel, které v půdě přezimují. Dále byste neměli zapomínat na pravidelné odstraňování spadaného listí ze zahrady – to může být také napadeno mšicemi.

Rostliny, které předcházejí výskytu mšic

Pokud na své zahradě vysadíte určité druhy květin a bylin, můžete částečně výskytu mšic předejít. Mšice odpudí výrazné aroma. Patří sem například afrikány, bazalka, tymián, máta, ale i levandule či saturejka. Užitečná je rovněž lichořeřišnice, tu je vhodné vysévat pod jabloněmi. Tam dokáže odradit také vlnatku krvavou. Poradí si však i s plísní bramborovou.

Lichořeřišnice umí nalákat mšice z ostatních rostlin. Těch se pak zbavíte tak, že je vyhodíte a spálíte spolu s lichořeřišnicí – nemusíte se bát, že byste o ni přišli, roste rychle a bohatě. Mšice nemají rády ani aroma česneku či kopru. Ty je vhodné zasadit mezi růže, které jsou častým terčem mšic.

S kopřivou proti mšicím

Mšic se můžete zbavit za pomoci postřiku. Než ale sáhnete po chemii, můžete vyzkoušet přírodní postřiky, které mohou být stejně účinné. Skvěle funguje například výluh z kopřiv, který se připravuje z 15 gramů sušené kopřivy, která se nechává macerovat v litru vody po dobu 4 dní. Směs občas zamíchejte, přefiltrujte a přidejte 4 litry vody. Vše promíchejte a aplikujte na napadené rostliny.

Náš tip: Slunéčko sedmitečné

Dalším způsobem, jak můžete zlikvidovat mšice, je použití jiného živočicha – slunéčko sedmitečné, parazitická vosička či zlatoočko. Nezapomínejte však, že na tyto predátory mohou zaútočit mravenci. Pro ně je sladká medovice, kterou mšice vytváří, lahodnou pochoutkou. I proto je pro ně přítomnost těchto predátorů nežádoucí.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz