Na to, jak jsou slimáci malí, dokážou na zahradě nadělat spoustu škody. I když můžete tento problém vyřešit nastražením různých návnad a pastí, nejlepším způsobem, jak se jich zbavit, je pěstovat rostliny, které slimáci nežerou nebo je jedí alespoň méně často. Které to jsou?

1. Pelyněk

Pelyněk je nejen typicky aromatická rostlina, která provoní vaši zahrádku, ale je to i významná léčivá bylinka, která funguje i jako skvělý repelent. A to nejen proti hmyzu, ale i slimákům. Pelyněk je v podstatě nenáročná bylina, která holduje teplu, suchu a půdám bohatým na vápník. Dopřejte tedy bylince slunné a bezvětrné stanoviště. Ovšem pozor! Pelyněk je rostlina, které se nemusíte už nikdy zbavit.

2. Jarmanka

Jarmanka je nenáročná trvalka pro těžší, vlhké půdy ve stínu. V létě ji zdobí charakteristická květenství s límcem papírovitě tenkých listenů. Barvy přecházejí od bílé a zelenkavé přes růžovou až po temně purpurovou. Půvabné jsou i trsy zubatých listů s dlouhými řapíky. Drátovité lodyhy dorůstají do výšky 40 až 90 cm.

3. Dračík

Dračík je bohatě kvetoucí rostlina preferující úrodnou, dobře provzdušněnou půdu na plném slunci. Některé dračíky na zimu vymrzají anebo vyžadují zimní kryt. Trubkovité květy vyrůstají v hroznech na vzpřímených, 30 až 100 cm vysokých lodyhách s úzkými listy. Nakvétá od léta do podzimu.

4. Podzimní sasanky

Podzimní sasanky milují vlhké humózní půdy na slunci či v polostínu. Nesnáší zimní přemokření. Na vhodném místě se značně rozrůstají. Listy jsou zubaté, na rubu jemně chloupkaté. Sněhobílé či růžové květy zdobí zelenožluté očko. Měří až 1,5 m, hodí se před keře.

5. Mnohokvět

Tato trvalka tvoří husté trsy řemenitých, někdy trávě podobných zelených až namodralých listů. Na silných stvolech se nesou slonovinově bílé, žluté, oranžové, červené či zelenkavé husté hrozny vykvétající odspodu. Postupně mohou měnit barvu, čímž vznikají dvoubarevná květenství. Některé na zimu zatahují, jiné jsou stálezelené.

6. Kapradiny

Slimáci nežerou kapradiny. Možná proto jsou tu s námi tyto rostliny tak dlouho. Jejich odolnost vůči slimákům je dostatečným důvodem pro mnoho zahradníků, aby jim odpustili, že nekvetou. Kapradinám se daří pod vzrostlými listnatými stromy, na stinné straně zídky či plotu, severní straně domu, proti svahu či ve svahu apod. Hodí se však i do skalek, vedle větších, solitérních kamenů, ale pěkné jsou i vyrůstající z oblázků či štěrku, jímž protéká ke kořenům kapradin dostatek vody.

7. Orlíček

Tyto nižší trvalky v dospělosti dorůstají do 60cm výšky. Rostliny během prvního roku vytvoří obvykle 3 až 5 stonků, ve druhém roce se už ale počet stonků zdvojnásobí. Vzpřímené a rozvětvené stonky rostliny nesou šedozelené listy, ale zvláštní pozornost si přece jen zaslouží nádherné různobarevné květy připomínající holubici.

Zdroj: ireceptar.cz, thespruce.com