Kromě meteorologů, revmatiků a lidí s migrénami jsou spolehlivými proroky předpovědi počasí i rostliny. Reagují totiž na povětrnostní vlivy daleko dříve než člověk. Fungují jako opravdu spolehlivý barometr.

Smetanka lékařská

První rostlinou je smetanka lékařská neboli pampeliška. Když svítí sluníčko a pampelišky se často zavírají, můžete si být jistí, že přijde déšť. V případě, že je zataženo, ale pampelišky mají květy otevřené, pršet zřejmě nebude. Pampeliška slouží také jako hodiny. Její květy se zavírají na noc kolem 16:00. Pokud se znovu otevřou v 6 hodin ráno, bude hezky.

Ptačinec prostřední

Ptačinec je známý plevel. Můžete ho znát i pod jménem ptačinec žabinec, a to proto, že reaguje na klimatické změny. Pokud otevře květy do 9. hodiny ráno a rostlina se postaví, bude hezké počasí. Když květy zůstanou zavřené a rostlina skloněná, bude pravděpodobně pršet.

Sasanka hajní

Sasanka hajní svými vzpřímenými listy ohlašuje nástup trvalého hezkého počasí. Pokud jsou její listy svěšené, signalizuje blížící se déšť.

Kakost smrdutý

Ačkoliv kakost smrdutý neboli rumišť není příliš oblíbený pro svůj zápach, patří také mezi užitečné rostliny, které umí předpovědět počasí. Před nocí a také deštěm sklání své květy, aby ochránil svůj pyl před rosou a dešťovou vodou.

Měsíček lékařský

Jedna z nejznámějších léčivých rostlin měsíček lékařský otevírá své květy v brzkých ranních hodinách a zavírá je kolem 16. hodiny. Pokud ale zůstanou po sedmé ráno zavřené, bude ten den pršet.

Rozchodník ostrý

Zavře-li rozchodník ostrý na noc květy, je to příslib pěkného počasí, ponechá-li je otevřené, bude ráno pršet. Podobně reaguje i rozchodník bílý.

Ostružina a hasivka

Předpověď až na 20 hodin dopředu poskytnou v lese ostružiny a kapradiny hasivky orličí. Jejich listy se před špatným počasím otáčejí vzhůru a před pěkným se stáčejí naopak dolů.

Rostlin, které umí předpovědět počasí, je ale mnohem více. Patří mezi ně také tulipány, lekníny, kaštan, pryskyřník, bodlák, pupava, bříza, vlčí bob, drchnička, svlačec nebo sedmikráska.

Zdroj: magazinzahrada.cz, http://aaapocasi.cz