Dracéna (Dracaena) – jinak též dračinec, je oblíbená pokojová palma vhodná zejména do větších bytů. Její půvab spočívá zejména v úzkých mečovitých listech připomínajících vodotrysk. Vyrážejí kolmo vzhůru na konci tenkého stonku a s postupem času se prodlužují a obloukovitě sklánějí k zemi. Podle druhu mohou být čistě zelené, většinou však mají po okrajích světlé nebo červené pruhy, někdy bývá celé olistění tónováno do žluta nebo červena. Typický zdřevnatělý kmínek vzniká odumíráním starých listů a snadno může dosáhnout i značné výšky.

Tato stálezelená rostlina patří k menšímu rodu čítajícímu okolo 40 druhů řídce větvených keřů a stromů rostoucích v křovinách i na otevřených svazích Kanárských ostrovů a západní Afriky. Pouze jeden druh „dracéna amazonská“ (Dracaena guianensis) se vyskytuje i v Jižní Americe. V Evropě se dracény začaly pěstovat jako skleníkové, ale též domácí nebo přenosné palmičky ozdobné listem.

Květenství

Ve své domovině rozkvétají na začátku vegetačního období malými trubkovitými květy se šesti do široka rozloženými okvětními lístky, které jsou později vystřídány žlutými nebo červenými bobulemi. Ve středoevropských podmínkách se jich však dočkáme maximálně ve skleníku.

Vlastnosti

Dracény obsahují saponiny, které mohou u citlivějších jedinců vyvolat nadměrné slinění, v krajní míře až zvracení. Každopádně nepatří k prudce jedovatým rostlinám, některá domácí zvířata, především kočky, je dokonce sem tam ožírají kvůli trávení. V žádném případě však nedávejme jejich listy jako potravu králíčkům nebo morčatům.

NAŠE ENCYKLOPEDIE ROSTLIN VÁM NABÍZÍ SPOUSTY ZAJÍMAVÝCH ROSTLIN. NAPŘÍKLAD:

Pěstování

K pěstování dračince potřebujeme především větší prostor, kde ho můžeme umístit na světlé stanoviště. Letnění během teplých měsíců mu prospívá, ale musíme ho chránit před ostrými paprsky. Při pobytu venku musíme také dát pozor, aby ho nepovalil či nepolámal vítr, a umístit rostlinu spíše na chráněném místě, kde ji přivážeme k opoře.

Od jara do podzimu dracény hojně zaléváme a jedenkrát měsíčně hnojíme plným kapalným hnojivem. Během zimy však zálivku omezíme, přestaneme hnojit a umístíme rostlinu na trochu chladnější stanoviště, kde však teplota neklesá pod 15 °C.

Mladší rostliny přesazujeme jedenkrát ročně, starší během potřeby do většího květináče. Používáme středně výživný substrát, který si můžeme namíchat z jednoho dílu kompostované zeminy, listovky a písku a dvou dílů drnovky.

Dracény dobře snášejí řez, kterým můžeme redukovat jejich vzrůst. Ten provádíme na jaře, kdy odstraněnou svrchní část zároveň použijeme k rozmnožování. Počítejme však s tím, že se rostlina začne větvit, takže místo jednoho olistěného vrcholu budeme mít nejméně dva. Mnozí pěstitelé tak tvarují košaté a bohatě rozvětvené palmičky vyhovující jejich vkusu a prostorovým možnostem bytu.

Množení

Pomocí vrcholových řízků, které oddělíme šikmým řezem, obalíme v práškovém stimulátoru a zapíchneme do množírenského substrátu. K zakořenění je potřeba mírná vlhkost a stálá teplota nad 22 °C. Semena vyséváme na jaře při teplotě 18 až 21 °C.