Pepřinec (Peperomia) je vděčná pokojová rostlina, které se v našem bytě daří stejně dobře během léta i zimy. Má okouzlující drobné listy srdíčkového nebo kopinatého tvaru s obrovskou rozmanitostí barev a struktury listů. Vynikají nejrozmanitějšími typy kresby a jejich povrch může být hladký, svraštělý nebo třeba chlupatý. Za obdiv stojí i atypické květenství v podobě myšího ocásku s obrovským množstvím drobounkých Encyklopedie, rostliny, květ, Peperomia, pepřeneckvítků – později semínek, které vyčnívá vysoko nad listy. Kdybychom pro něj hledali přirovnání k nějaké jiné známější rostlině, budeme asi nejblíže, když si vybavíme jitrocel.

Pepřince pocházejí z tropických pralesů Ameriky – zvláště Mexika, kde se jich vyskytuje okolo jednoho tisíce druhů. Někdy to mohou být keříky, jindy zase popínavé rostliny s drobnými, ale i většími listy. Hojně rostou zejména na světlých místech nebo v polostínu, kde je teplo a vlhký vzduch.

PěstováníVšechny pěstované rostliny z čeledi pepřovníkovitých jsou celkem nenáročné. Přesto se jim bude nejlépe dařit tam, kde není průvan a panuje relativně stálá teplota – v létě okolo 20 °C, v zimě o něco nižší, maximálně však 16 °C. A jak to bude s nároky na světlo? Odrůdy s tmavě zelenými listy je lépe umístit v polostínu, u pestrolistých tomu bude přesně naopak. Ostatně správné světelné podmínky jsou jednou z věcí, na které bychom si měli dávat obzvlášť záležet. Zatímco v létě je vhodné stínit pepřince před prudkými slunečními paprsky, v zimě by měly stát na co nejsvětlejším místě, aby jim nezačaly opadávat listy.

Vlhký vzduch, kterého bývá ve vytápěných místnostech často jako šafránu, lze nahradit rosením nebo otíráním listů houbičkou. V letním období můžeme docílit dokonalého Encyklopedie, rostliny, pokojové, pepřenec, pepřenecprovlhčení substrátu ranním ponořením květináče do nádobky s odstátou vodou, která z něj však musí zase odtéci. V zimě je naopak třeba zálivku omezit. V každém případě musí být před dalším zaléváním povrch půdy zcela proschlý.

Vhodný pěstební substrát si můžeme namíchat sami. Doporučuje se směs stejného podílu listovky, rašeliny a písku. Nezapomínejme však na drenážní vrstvu u dna nádoby. Vzhledem k tomu, že pepřince nedosahují větších rozměrů, plně si vystačíme s menším květináčem. Ani s přesazováním nemusíme příliš spěchat, pouštíme se do něj zásadně na jaře, když ze spodních otvorů nádoby začnou prorůstat kořeny. To obvykle nebývá dříve než jednou za dva roky.

Předpokladem úspěšného pěstování je i pravidelné hnojení. Použijeme tekuté hnojivo pro pokojové rostliny, které aplikujeme každé tři týdny během letního období a jednou nebo dvakrát během zimy.

MnoženíEncyklopedie, rostliny, pokojovky, pepřenec Všechny rostliny je možné rozmnožovat ze semínek nebo pomocí listových a stonkových řízků odebíraných od jara do začátku léta.

Vzpřímené, plazivé a panašované (tj. s dvojím nebo vícebarevným pruhováním nebo skvrnitostí listů, popř. stonků) kultivary nejlépe namnožíme z vrcholových řízků. Ty získáme tak, že pod úžlabím oddělíme asi 7,5 cm dlouhý stonek a zespodu odstraníme listy. Pak je obalíme ve stimulátoru a zasuneme až po olistěnou část do substrátu.

U ostatních rostlin stačí, když odřízneme část zdravého listu, u kterého musí zůstat asi 2,5 cm dlouhý kus řapíku (stopky). Ten pak skoro celý zasuneme do množícího substrátu a okolo přimáčkneme.

Třetí možností je množení pomocí listových řízků. V takovém případě oddělíme list od rostliny a za pomoci ostrého nože zhruba v polovině příčně rozřízneme. Části listu pak zasuneme řeznou plochou do množícího substrátu.

Encyklopedie, rostliny, pokojovky, pepřenec Encyklopedie, rostliny, pokojovky, pepřenec

-st-Foto: www.profimedia.cz