Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis, rozbor rostlinyPlicník lékařský je vytrvalá bylina s kalíškovými květy o pěti lístcích, která dorůstá výšky 10 až 35 cm a je na povrchu chlupatá. Nápadným znakem je dvojí zbarvení kvítků, které jsou zprvu červené, později (po opylení) fialové až úplně modré. Zajímavé je, že všechny barvy najdeme vedle sebe. Další zajímavostí jsou často se vyskytující bílé skvrny na listech.

Tato květina roste ve světlých listnatých a lužních hájích či lesních okrajích, kde je písčitě jílovitá, ale výživná půda. V naší republice se vyskytuje od nížin až po horské oblasti do výšky 1100 metrů nad mořem. Jinak na ni můžeme natrefit prakticky po celé Evropě a jižní části Ruska.

Květenství S kvítky plicníku lékařského se u nás nejčastěji setkáme od konce března až do června. Dá se říci, že tvoří přechod mezi jarem a létem.

PěstováníNa zahrádce se dá Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis, rostlinapěstovat v mírně vlhké humózní zemině, nejlépe se zetlelým listím. Od počátku roste poměrně bujně, po několika letech se jeho trsy dají dělit a rozsazovat. Pro zahradnické účely existuje několik odrůd, dokonce s bílými květy, původní barvy jsou ale nejhezčí.

ZajímavostiMá poměrně široké využití jak v zemědělství, tak v medicíně. Hojně se využívá jako medonosná rostlina, ale též jako droga, která má příznivý účinek na činnost žláz s vnitřní sekrecí. Dříve se používal proti zánětu průdušek, kašli, astmatu, dnes víme, že má také protizánětlivé účinky, podporuje srážlivost krve. Seřezává se především jeho kvetoucí nať, která se suší ve stínu na dobře větraném místě.

Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis, květPlicník lékařský, Pulmonaria officinalis, listyPlicník lékařský, Pulmonaria officinalis, květy

-šum-Foto: www.profimedia.cz