Devaterník velkokvětý, Helianthemum grandiflorum, rostlina, květinaDevaterník velkokvětý je nápadný zejména svými žlutými kvítky složenými z pěti plátků, jejichž kraje jsou podvinuté a uspořádané do koncových hroznů. Zajímavé je, že dva okrajové plátky jsou delší, zatímco tři vnitřní kratší. Když se podíváme zblízka proti slunci, zjistíme, že na žilkách kališních lístků se pak nacházejí maličké chloupky. Tato rostlina nebo též polokeř dorůstá do výšky 40 cm a má vstřícně postavené hrubé listy.

V přírodě se s ní můžeme setkat zejména v severní části Evropy, roste však též v Malé Asii a v severní Africe. V naší republice je poměrně rozšířená od nížin až do podhorských oblastí. Velice vzácně nebo vůbec se nevyskytuje v severovýchodních Čechách a na severní Moravě.

Doba květuV našich podmínkách kvete od června do září, pak opadají korunní plátky a na jejich místě se objeví trojpouzdré tobolky.

OchranaPatří mezi kriticky ohrožené druhy, a je tudíž přísně chráněný.

Devaterník velkokvětý, Helianthemum grandiflorum, květina, rostlinaDevaterník velkokvětý, Helianthemum grandiflorum, květina, rostlinaDevaterník velkokvětý, Helianthemum grandiflorum, květina, rostlina

Mateřídouška úzkolistá

Mateřídouška úzkolistá patří mezi vytrvalé léčivé rostliny rostoucí ve volné přírodě i pěstované na zahrádkách. Roste v trsech, je nápadná zejména drobnými vstřícnými lístky protáhle vejčitého tvaru. Daleko nápadnější jsou ale její drobné růžové kvítky, které dohromady tvoří jakési huňaté bobule. I bez znalostí botaniky ji však poznáme podle nahořklé kořeněné vůně. Roste na nekosených loukách a stráních v suché Mateřídouška, Thymus, rostlina, bylinahlinité půdě nejčastěji na osluněných místech. Můžeme se s ní setkat prakticky po celé Evropě, ale též ve Střední a severní Asii.

Doba květu Podle polohy kvete od konce května do srpna.

PěstováníV zahrádkách se pěstuje na výsluní, kde je jílovito-písčitá zem. Hnojení není třeba, naopak, čím chudší půda, tím více nám voní. Množit se dá semínky, lépe se množí dělením.

OchranaMateřídouška u nás patří mezi chráněné rostliny, k využití pro léčebné nebo kuchyňské účely ji využívejme pouze z vlastních výpěstků nebo jako zakoupenou drogu.

ZajímavostiObsahuje éterické oleje a řadu dalších látek, které mají velice příznivý vliv na lidské zdraví. Většinou se suší a užívá jako čaj nebo se nechává macerovat ve vodě či v lihu. Extrakt z mateřídoušky se používá proti kašli, protože dobře rozpouští hleny, působí proti nadýmání a jako přírodní desinfekce žaludku. Optimální doba sběru je červenec a srpen.

Mateřídouška, Thymus, bylinka, rostlinaMateřídouška, Thymus, bylina, rostlinaMateřídouška, Thymus, rostlina, bylinka

-šum-Foto: www.profimedia.cz