Rozrazil klasnatý je vytrvalá bylina s nádhernými modrofialovými kvítky, které na vrcholu lodyhy vytvářejí protáhlý hrozen složený ze spousty malých čtyřcípých kalíšků. Pod ním vyrůstají na stonku protáhlé kopinaté listy, které jsou jemně chlupaté. Tento druh dorůstá výšky 70 cm, ale může být i menší.

Nejčastěji se s ním lze setkat na slunných stanovištích s písčito-hlinitou půdou, ať už se jedná o suché traviny či křoviny, skalnaté svahy nebo okraje lesů. Roste v teplejších oblastech Evropy a mírného pásma Asie, u nás se mu nejvíce daří v Českém středohoří a jeho okolí.

KvětenstvíRozrazil je typicky letní rostlinou, z jejíž květů se můžeme jak ve volné přírodě, tak na zahrádce těšit od začátku června až do září.

PěstováníPotřebuje slunné stanoviště nebo polostín, kde je kyprá zemina promíchaná s pískem. Na zálivku není příliš náročný, vyhovuje mu spíše sucho. Na záhonku ho můžeme pěstovat jako solitérní rostlinu, ale též ve větší skupině, třeba jako pozadí nižších trvalek. Je však též vhodný pro vysazení do nádob. Množí se zpravidla dělením trsů na jaře či na podzim, můžeme si ho ale také vypěstovat ze semínek. Pokud se rozhodneme pro některý ze zahradních kultivarů, budeme si moci vybrat i jinou barvu květů - nejčastěji růžovou.

OchranaRozrazil klasnatý není sice přísně chráněn, ale je hodnocen jako vzácnější druh, který vyžaduje další pozornost. Neměli bychom tudíž vyrývat celé rostliny za účelem přenesení do zahrádky, nic se však asi nestane, když si odebereme nějaká semínka.

VlastnostiU tohoto druhu nejsou uváděny žádné léčivé vlastnosti. Milovníkům léčivých bylinek proto doporučujeme rozrazil lékařský, u něhož si rozhodně přijdou na své. Je však menší a má jiný tvar kvítků.

-šum-Foto: www.profimedia.cz