MEncyklopedie, palma, rostliny, sukulenty, Pachypodiumadagaskarská palma - Pachypodium je známá domácí rostlina, oblíbená zejména mezi pěstiteli sukulentů. Má silný trnitý kmínek, z jehož vrcholů vyrůstají čárkovitě protáhlé listy, na první pohled nerozeznatelné od lístků oleandru. Ale není to jenom zdání. Tato rostlina je příbuzná s adéniem a také s oleandrem, po kterém jí zůstalo typické olistění. Že svým vzhledem připomíná palmu a pochází z poloostrova Madagaskar, už samo o sobě napovídá, odkud se vzalo její jméno.

V pěstitelské praxi se můžeme setkat prakticky se třemi druhy této exotické rostliny lišícími se tvarem nebo šířkou kmínku a rozsahem olistění. Jsou to Pachypodium lamerei, P. geayi a P. lealii saundersii, který na rozdíl od prvních dvou druhů pochází z Afriky.

Ve své domovině dorůstají tyto rostliny až několikametrové výšky a mají výrazně tlustší kmen. Daří se jim zejména na slunných a teplých stanovištích, kde rostou jako široké olistěné sloupy. Jejich vegetační kalendář je ovšem vzhledem k zeměpisné poloze opačný. Období jejich růstu spadá do našich zimních měsíců a období klidu zase na léto. Některé z nich mají velice krásné veliké bílé květy, které však pro mnohé středoevropské pěstitele zůstávají pouhým snem.

Pěstování

Encyklopedie, rostliny, palma, Pro Madagaskarskou palmu je v domácích podmínkách důležité umístění. Stanoviště bychom pro ni měli vybrat tak, aby jí po celý rok nechyběl dostatek světla a alespoň občas na ni dopadaly přímé sluneční paprsky. Během růstu potřebuje tato rostlina více vody, nikdy by však neměla déle zůstávat v misce. V období klidu je třeba zálivku omezit. Nenechme se vyvést z míry tím, že jí v tomto čase mírně opadají listy z předešlého roku, je to přirozené a vězme, že jí dorostou nové.

Pamatujme, že vegetačním obdobím Pachypodií je podle našeho kalendáře zima. Jako každý živý druh, tak i ony se však přizpůsobují evropským podmínkám, takže nám pravděpodobně nejvíce porostou na jaře a začátkem léta. V této době bychom je měli mírně přihnojovat tekutým přípravkem pro kaktusy a sukulenty, který se podle návodu ředí.

Encyklopedie, rostliny, palma, sukulent, květyPachypodia přesazujeme pouze občas, když vyrostou a kvůli lepší stabilitě potřebují větší květináč. Vyhovuje jim propustný a výživný substrát s pH okolo 7, který je dobré promíchat s pískem. (Lze přímo zakoupit substrát pro kaktusy a sukulenty.) Ve spodní části květináče pak má být menší vrstva hrubého písku, která slouží jako drenáž. Stejně jako ostatní sukulenty je možné i Madagaskarskou palmu množit z odnoží. Ty jednoduše odřízneme, necháme několik dní zaschnout a pak zapíchneme do písčitého substrátu. Nádobu s řízky umístíme na teplém místě a budeme mírně, ale pravidelně zalévat. Při dělení buďme velice opatrní a raději používejme rukavice. Rostlina obsahuje velmi jedovatou šťávu, která je nebezpečná lidskému zdraví. Konkrétně v případě Pachypodia lealii saundersii ji afričtí domorodci používají jako šípový jed.

VEncyklopedie, rostliny, palma, sukulentyšechny druhy Pachypodia lze též množit ze semínek, která seženeme ve specializovaných prodejnách. Tento způsob je bezpečnější, ale trvá déle.

Choroby a škůdci Madagaskarské palmy škůdce příliš nepřitahují, občas se na ně ale mohou přenést z okolních rostlin. Pak je třeba použít doporučený přípravek pro ten který druh škůdců. Ani s chorobami si příliš starostí dělat nemusíme. Je pouze třeba si pohlídat optimální zálivku. Při nadměrné vlhkosti a chladu odumírají ve větším počtu listy včetně letošních. Ty však mohou žloutnout a opadávat i při úplném suchu.

-šum- Foto: www.profimedia.cz