Murraya exotica má drobné, ale hustě rostoucí voskovité listy oválného tvaru a tmavě zelené barvy, které po rozdrcení vydávají příjemnou vůni. V době kvetení bývá celý pokrytý drobnými trubkovitými kvítky složenými z pěti bílých okvětních lístků, z jejichž středu nápadně vyčnívá pestík s pylovými tyčinkami. Rozkvétají postupně a voní podobně jako citrusy. Po odkvětu se objevují velmi dekorativní červené bobule, které jsou jedlé a chutnají podobně jako nakládané olivy.

Tato stálezelená tropická rostlina pochází z oblastí suchých lesů jihovýchodní Asie táhnoucích se od Indie po Čínu a Malajsii až k tichomořským ostrovům. Vyskytuje se v pěti druzích, které mají dost podobné vlastnosti i nároky na pěstování. Zakulacené voňavé keříky mohou v přírodě dosáhnout až tří metrů, murraya v květináči však dorůstá přibližně 50 cm, ale dá se též tvarovat jako bonsaj.

Květenství

Pokud této rostlině poskytneme vhodné podmínky, může nám stejně jako v přírodě rozkvétat a plodit několikrát za rok včetně zimy.

Pěstování

Této rostlině se bude nejlépe dařit pod skleněnou ochranou zimní zahrady, pokud jí však dopřejeme chladné přezimování okolo 10 °C, dostatečné světlo a vlhkost vzduchu, můžeme ji pěstovat i v bytě. V létě lze keřík přemístit na balkon nebo zahradu, ale nesmí být vystaven prudkému slunci.

Pěstuje se ve stejném zahradním substrátu jako citrusy, což je směs rašeliny, kůrového humusu a písku.

Během léta potřebuje vydatnou zálivku a zhruba jedenkrát za měsíc přihnojit tekutým hnojivem. Optimální je dešťová nebo alespoň převařená voda. V zimě omezíme zalévání na minimum a s hnojením přestaneme úplně. Listy musíme v tomto období naopak rosit nebo v pokoji umístit odpařovač.

Přibližně jednou za dva roky je třeba rostlinu přesadit do květináče, který je o 3 cm větší. V domácích podmínkách může být tato rostlina napadána molicemi, sviluškou chmelovou nebo červci, a je proto dobré mít po ruce vhodný přípravek.

Množení

Murraya se dá dobře množit ze semen, ale v dohledné době se nám v takovém případě plody neobjeví. Rychlejší je vegetativní množení, kdy během léta odebereme polovyzrálé řízky a necháme je v substrátu zakořenit. V té době potřebují vyšší vlhkost a ochranu před slunečními paprsky.

Zajímavosti

Murraya, někdy též nazývaná oranžový jasmín, patří k aromatickým rostlinám podobným citrusům, které jsou pěstovány nejenom pro krásu a vůni, ale též pro užitek. Sušené plody bývají součástí indického koření „kari“, kořeny, listy a kůra jsou využívány i ve farmacii. Vonná kůra navíc slouží k výrobě parfémů.

Dužninu z plodů můžeme jíst místo oliv, ale pozor na semena, která jsou jedovatá.

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Murraya_paniculata, www.isifal.com