Máme je běžně doma a už nás ani nenapadne, že by pro nás, naše děti nebo domácí mazlíčky mohly znamenat nějaké riziko. Ale riziko tu existuje, a proto je tedy dobré vědět, s kým máme tu čest, a připomenout si, v čem je nebezpečí ukryto.

Anděl s ďáblem v těle

Snad nejznámější pokojovou rostlinou, o které je všeobecně známo, že je jedovatá, je diefenbachie. Pro tuto krásnou „jeduli“, původem z tropické Ameriky, jsou charakteristické oválné, tmavě zelené listy s bílou kresbou, které vyrůstají z dřevnatějícího kmínku. Její květy jsou drobné, žluté barvy a tvoří hrozen. Po odkvětu rostlina vytváří červené bobule. Máme-li tuto rostlinu doma, rozhodně ji nenecháme tam, kde se vyskytují děti nebo se volně pohybují domácí mazlíčci, které by mohla rostlina zlákat k ochutnání. Největší nebezpečí u této rostliny je ukryto ve stonku, který obsahuje jehlicovité krystaly šťavelanu vápenatého. Při kontaktu s nimi dochází k poškození zraku, pokožky, trávicího ústrojí s následným sliněním, otoky a křečemi. Při otravě touto rostlinou je třeba vyhledat lékaře, jako první pomoc se doporučuje hodně tekutiny.

Méně známá nebezpečí

Méně známé nebezpečí se skrývá v rostlině, pro kterou jsou charakteristické menší, kruhové listy srdcovitého tvaru s obvykle bílou kresbou a květy s nazpět ohnutými korunními cípy všemožných barev. Nejednoho asi překvapí, že hlíznatá rostlina známá pod názvem brambořík je rovněž jedovatá. Nebezpečí otravy hrozí především při pozření čerstvé hlízy bramboříku, která obsahuje glykosid cyklamin. Otrava se projevuje zažívacími obtížemi provázenými křečemi.

Další rostlinou, u které nás může její jedovatost překvapit, je vánoční hvězda – pryšec překrásný. Tato rostlina pocházející z Mexika patří díky krásně vybarvené růžici vrchních listů (především do červena, méně častěji růžova nebo bíla) k oblíbené vánoční dekoraci. Kvete nenápadnými žlutobílými květy, které jsou ukryty uprostřed růžice barevných listů. Rostlina při poranění roní mléčnou tekutinu – latex. Ten při kontaktu s pokožkou vyvolává její podráždění a způsobuje puchýřky. Otravu touto rostlinou pak provází střevní obtíže a zvracení.

Drobné jehlicovité krystaly šťavelanu vápenatého, které obsahuje již zmiňovaná diefenbachie, plus další toxické látky má i kala. Tato bažinatá rostlina z Jižní Afriky může způsobit podráždění pokožky, v případě jejího požití otravu provází pálení ústní dutiny, zvracení a prudký žaludeční a střevní katar. Při otravě je opět doporučeno, jako první pomoc, hodně tekutiny a následné odborné ošetření.

Častou ozdobou velkých, vzdušných obývacích pokojů, hal a ostatních vstupních prostor je mohutná rostlina, se vzdušnými kořeny a obrovskými proděravělými listy. Krásná a majestátní monstera z tropické části Ameriky obsahuje rovněž krystaly šťavelanu a jiné toxické látky. Projevy otravy jsou podobné jako u výše jmenovaných. Její šťáva na pokožce způsobuje podráždění až záněty, při požití části rostliny dochází k otoku jazyka, podráždění sliznice a tak dále…

Mezi pokojovými rostlinami, ať už si to uvědomujeme, nebo ne, je mnoho těch, které na první pohled vypadají nevinně, ale ve skutečnosti zas tak nevinné nejsou. Ty, které jsme dnes jmenovali, by ale rozhodně měly být umístěny mimo dosah dětí i našich domácích miláčků. Při jejich přesazovaní bychom pak měli být opatrní a ruce si chránit rukavicemi.