Dianthus doslova znamená Diova květina. Každá rostlina se může pyšnit jedním až pěti opojně vonícími kvítky, které jsou složené z pestře vybarvených okvětních lístků se zubatým okrajem a působí jako vystřižené z krepového papíru. Jejich vybarvení vychází z odstínů červené, růžové nebo také bílé barvy či jejich kombinací. Květina vytváří 30 až 80 cm vysoké trsy se spoustou zploštělých páskovitých listů o délce kolem 15 cm.

Náš Dianthus caryophyllus pochází ze Středomoří, rod karafiátů a hvozdíků však obývá daleko větší část světa. Čítá okolo 300 druhů nízkých stálezelených polokeřů, vytrvalých i dvou nebo jednoletých rostlin obývajících louky nebo horské oblasti Evropy, Asie a Jižní Afriky. Jejich květy většinou vydávají silnou vůni, která je označována jako „hřebíčková“. Pro zahradní a pěstitelské účely se karafiáty a hvozdíky dělí do skupin odlišených podle barvy a vzoru na květu. Většina šlechtěných rostlin je kromě nízkých druhů hojně využívána k řezu.

ČTĚTE TAKÉ:

Květenství

Kvetou ve volné přírodě i na záhoncích od května do září.

Pěstování

Pro Diovu květinu se na každé zahrádce najde široká škála uplatnění. Dobře bude působit na samostatných i smíšených záhoncích, zvlášť krásně se však bude vyjímat na skalkách , terasách a suchých zídkách nebo na balkónech, kde bude umístěna v nádobách.

Potřebuje slunné stanoviště s dobře propustnou písčitou půdou neutrální až zásadité reakce.

S vodou to nepřehánějme, přílišná vlhkost může u hvozdíků vyvolat plísně.

Živiny dodáme do půdy brzo na jaře, kdy ji ještě před výsadbou obohatíme dobře proleželým kompostem. Po zakořenění průběžně hnojíme plným kapalným hnojivem jedenkrát po 14 dnech. Jakmile začne rostlina nakvétat, použijeme hnojivo s vyšším obsahem draslíku na zpevnění stonku.

V té době také můžeme použít podpěrné tyčky, ke kterým upevníme stonek.

Květenství můžeme podpořit redukcí malých poupat pod vrcholovým pupenem. Odstraněním odkvetlé květonosné lodyhy v prvním roce podpoříme druhé květenství.

Množení

Semena vyséváme v únoru až březnu ve skleníku či na jiném chráněném místě, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C. V květnu je přesadíme na otevřený záhon do sponu 40 x 25 cm.

Tyto rostliny lze dobře množit i vegetativně: Na jaře je množíme dělením trsů, po odkvětu odebíráním řízků a hřížením. Trsy sázíme do písčitého substrátu pod sklo (stačí obrácená lahev), při hřížení přiháčkujeme výhonky k zemi a zahrneme téměř pod vrcholek. Po zakořenění nové sazenice oddělíme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com