Na rozdíl od letniček nemusíte každoročně předpěstovávat nebo nakupovat sadbu, nemusíte je opakovaně vysazovat na záhon a na podzim je likvidovat. Abyste si vybrali ty správné, které vám pokvetou po celou sezonu a zároveň je můžete využít k řezu, sušení nebo jako léčivku, přinášíme vám přehled těch nejvděčnějších, které nesmí na vaší zahradě chybět.

Aster – hvězdnice

Pěstitelé si je někdy pletou s letničkovými astrami (Callistephus chinensis), na rozdíl od nich jsou vytrvalé a při správné skladbě druhů vám pokvetou od konce jara až do zámrazu. Do popředí záhonů se hodí Aster dumosus nebo Aster tongolensis, mezi vyšší, později kvetoucí druhy patří Aster novae-angliae nebo Aster novi-belgii. Můžete je použít k řezu, jsou nesmírně trvanlivé a několik desítek kultivarů nabízí paletu od bílé, růžové po tmavě fialovou.








Echinacea – třapatkovka

Blízce příbuzná žlutě kvetoucích třapatek srstnatých je známá díky svým léčivým účinkům. Echinaceové kapky se používají jako prevence proti podzimním chřipkám a připravit si je můžete i doma z oddenků. Pokud vás už omrzela starorůžová barva, můžete si koupit kultivary s krémově bílými květy nebo takové, které mají okvětní plátky uspořádané ve dvou řadách nad sebou.









Perovskia - perovskie

Odolná, a přitom něžná, taková je perovskie lebedolistá. Na první pohled byste si ji mohli splést s levandulí. Ale hned na ten druhý vás upoutá výška okolo jednoho metru a záplava blankytně modrofialových květů, kterými jsou jemně olistěné stonky pokryty. Její listy po rozemnutí jemně voní po šalvěji a během vegetace přiláká všechny opylovače ve vaší zahradě.










Hylotelephium – rozchodník

Hylotelephium telephium zní jako zaklínadlo, ale když vám prozradíme starší název Sedum spectabile, už budete jistě vědět. Sukulentní trvalka s minimálními nároky na vláhu, která snese i úpal a neúnavně kvete až do zámrazu růžovými nebo červenými drobnými květy, pěstuje se i ve variantě s tmavě fialovými listy.










Gaillardia – kokarda

Nizoučká trvalka původem ze Severní Ameriky přináší po celé léto záplavu poměrně velkých žlutých květů. Ty jsou buď žluté, nebo žlutočervené s výraznými středy. Po odkvětu zůstává kulatý střed plných drobných nažek, kterými se tato trvalka množí.











Gaura – svíčkovec

Rostlina pro nevěsty, tak něžně vypadá Gaura lindheimeri. Na své si přijdou milovníci romantických barev, jako jsou bílá a růžová. Gaura dosahuje až do 80centimetrové výšky a neúnavně kvete drobnými květy na subtilních stoncích během celého léta. Majitele zahrad v podhorských oblastech potěšíme faktem, že je plně mrazuvzdorná a měla by snést zimní teploty až k -30 °C. Méně je v případě této rostliny více, proto ji nemusíme během celého léta zalévat, vyžaduje slunné polohy a sušší propustné půdy, navíc si musíme dát pozor na přehnojení, zejména dusíkatými hnojivy.

Vyčerpali jsme pouze zlomek sortimentu, který můžete na svých zahradách uplatnit. Proto se v některém z příštích článků můžete těšit na další záhonové vytrvalce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com