Zdobí jejich břehy tmavě zelenými čárkovitými - odspodu trojhrannými listy, které jsou uspořádané v přízemní růžici. Nejkrásnější ozdobou však jsou růžová květenství vyrůstající na 50 až 100 cm vysoké květní stopce. Jedná se o zvláštní miskovité uspořádání 15 až 30 stopkatých kvítků nazývané šroubel. Na první pohled je však k nerozeznání od okolíku. Laikům a básníkům pak může tento tvar květenství připomínat třeba ježka vytvořeného z párátek. Samotné kvítky se skládají ze tří větších a tří menších trojúhelníkovitě srostlých lístků. Typickým znakem této vodní trvalky je dlouhý plazivý oddenek.

DALŠÍ KRÁSNÉ KVĚTINY NA NAŠEM WEBU:

Náš šmel okoličnatý je monotypickou rostlinou, to znamená jediných druhem svého rodu, který nemá „bratry“. Je to vodní oddenkatá trvalka hojně rozšířená v oblastech mírného pásma Evropy a Asie, na niž můžeme natrefit podél bahnitých břehů rybníků a mělkých vod říčních ramen. Zdomácněla i v severní Africe, kde se místy chová jako invazivní rostlina. U nás je ve volné přírodě naopak považována za rostlinu zranitelnou, a proto je řazena mezi vzácnější druhy vyžadující další pozornost. I když je zcela mrazuvzdorná, roste hlavně v teplejších nížinách a pahorkatinách Čech a Moravy. Ke známějším zahradním kultivarům patří například tmavě růžový „Rosenrot“ nebo bíle kvetoucí „Schneeweisschen“.

Květenství

Ve volné přírodě kvete od června do srpna, u zahradních kultivarů i déle.

Vlastnosti

Sušený oddenek této rostliny slouží jako náhražka kávy, dá se však upravit jako mouka nebo krupice. Tímto způsobem byl tradičně využíván na Sibiři, našinec vlastnící zahrádku s jezírkem však dá nejspíš přednost hledisku estetickému.

Pěstování

Šmelu se nejlépe daří na slunném až polozastíněném břehu s bahnitou zeminou zásadité reakce, která je bohatá na živiny. Optimální hloubka vodního sloupce se pohybuje v rozmezí od 20 do 50 cm. Při pěstování v zapuštěné nádobě potřebuje kvůli hojnému kvetení často dělit.

Vhodným společníkem je rákos (Typha).

Množení

Oddenky dělíme ještě v období klidu na začátku jara a necháme je zakořenit v menších nádobách zpola ponořených ve vodě.

Do částečně ponořených nádob s vlhkou půdou provádíme rovněž výsev, tentokrát však až v létě. Po vyklíčení ponoříme nejprve semenáčky do hloubky 1 cm.