Kvetoucí trvalky jsou krásné. Bohatá hroznovitá květenství náprstníků, omějů nebo straček neškodí. Naše děti kolem nich skotačí, ale protože pomalu končí prázdniny, mohly by se začít nudit a kreativně po svém vymýšlet nové zábavy. Typicky dětskou kratochvílí je vysávání sladké šťávy z květů růžového jetele nebo z bílých hluchavek. Obojí je v pořádku, protože tyto květiny jsou jinak jedlé. Mnozí mají z dětství podobné sladké vzpomínky.

Náprstník není na prsty

Hrozny nádherných květů náprstníků kvetou celé léto bílými až fialovými květy, které jsou uvnitř malebně kropenaté. Ty přímo vybízejí, aby je děti trhaly a navlékaly si je na prsty nebo si s nimi jinak hrály. Náprstník obsahuje celou řadu prudce jedovatých látek, které působí halucinace a poruchy srdečního rytmu. Otrava se projevuje až s odstupem a mimo klasických příznaků se může objevit také hučení v uších nebo „barevné halucinace“, při nichž postižený vidí předměty v různě barevném světle.

ČTĚTE TAKÉ:

Hodně jedovaté jsou listy, které by se mohly zamíchat mezi prospěšné léčivky. Samy o sobě mají odpudivou hořkou chuť, ale ta by se ve směsi s jinými bylinkami mohla ztratit. Sušením se jedovatost náprstníku neztrácí.

Oměj proti šelmám

Další krásnou, ale záludnou květinou je oměj. Nebezpečné jsou všechny její druhy. Ačkoli jsou v ní jiné látky, než má výše uvedený náprstník, tak hlavní nebezpečí číhá také na srdce.

Obsahuje akonitin, který je prudce jedovatý, a působí naopak velmi rychle. Prvními pocity při jeho požití je vzrušení, které rychle vystřídá pocení, zvracení, průjem a mravenčení.

Své latinské jméno dostal oměj od alchymistů – Aconitum bývalo středověké označení pro všechny smrtelné jedy. Oměj šalamounek byl označován za rostlinný arzenik a stával se součástí mnoha čarodějných mastí. Jeho bratr oměj vlčí mor se používal opravdu na boj s vlky a jinými šelmami – např. liškami, divokými kočkami. Hlízy se prostě přimíchaly do masové návnady. Tyto části rostliny obsahují největší množství akonitinu. Smrtelná dávka je několik gramů bulvy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com