Řez ovocných stromů: třešně


Autor: Thinkstockphotos.com
Řez peckovin provádíme v jarních měsících. Jakmile strom vyžene pupeny. Pak je i hojení řezných ran rychlejší, jak je celkově strom nastartován k nové plodící sezoně.
Autor: Thinkstockphotos.com
Při řezu třešní mějte na paměti tyto 3 zásady – koruna by se měla skládat ze tří nebo čtyř základních větví. Zachovávejte větve, které z kmene vyrůstají pod úhlem 45°. Zbytečně nezkracujte nové výhony. Jen ty, které dorostou do délky víc než 60 cm.
ČTĚTE TAKÉ:
- Rychlení rostlin není věda
- Vypěstujte si i vy doma své bylinky
- Hydroponie - pěstování rostlin bez zeminy
První 2–3 roky po výsadbě provádějte výchovný řez. Třešeň špatně snáší hluboký řez a obecně není vhodná k přesnému tvarování. Korunu tvarujte čistě jen, co se kvality úrody týče – prosvětlujte a odstraňujte konkurenční výhony. Větve zastřihujte a tvarujte na základ pyramidové koruny. Jednou za 2–3 roky sesaďte vrchol stromu na níže rostoucí větev. Po sklizni provádějte výchovný řez. Tímto řezem korunu pouze prosvětlujte.
Autor: Thinkstockphotos.com
Starší stromy – třešeň zmlazujte každoročně. Hlavní větev může růst nakřivo. Pokud se vám nelíbí, zbytečně ji nezkracujte a už vůbec ji zbytečně neodstraňujte. Zkracujte ji pouze v případě, že se strom vytahuje pouze do výšky. Každý třetí rok při sklizni můžete odříznout nejhořejší větve, i s třešněmi, které nelze sklidit (očešete si je až na zemi). Rány po řezu vždy zatřete štěpařským voskem, aby dřevo nepraskalo. Starší stromy můžeme zmlazovat průřezem až o 40 % objemu koruny. Řezem na podzim můžeme dát do pořádku i starší nebo velmi starý strom.
Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...