Zakrslá borovice himálajská (Pinius wallichiana) „Densa Hill“ je ideálním stromkem pro majitele rodinných domků se zahrádkou, na které chtějí mít kousek lesa. V dospělosti dosáhne maximální výšky 6 m, spíše však méně, takže nám nezastíní zahrádku, ale stane se vítanou dekorací. Určitě budeme obdivovat její stříbromodré jehlice, které jsou nejenom pastvou pro oči, ale i měkké na dotek. Další ozdobou jsou štíhlé a dlouhé šišky dekorující rostlinu už od mladších let. Šedavá hladká borka postupem let šupinatí a dostává tmavě hnědou barvu.

Borovice patří ke středně velkému rodu čítajícímu okolo 120 druhů jednodomých stálezelených jehličnanů, které jsou rozšířené od polárního kruhu přes rovníkové oblasti až do jihovýchodní Asie. Samotná borovice himálajská už podle svého jména pochází z horských oblastí táhnoucích se od Afghánistánu do severovýchodní Indie. Pro své obloukovitě sehnuté až převislé jehlice šedozelené až lehce sivé barvy, které jsou uspořádané ve svazcích a dosahují až 20 cm délky, se stala toužebným přáním mnohých evropských pěstitelů. Bohužel, v dospělosti běžně dorůstá do padesátimetrové výšky, a to je pro běžnou rodinnou zahrádku trochu moc. Díky zkušeným šlechtitelům se však pěstitelský sen stal od konce minulého století skutečností. Začátkem 80. let byla vyšlechtěna zakrslá odrůda Densa Hill, která má jen o málo kratší jehlice, ale jinak si, co se týče parády, se svou starší sestrou nezadá.

Květenství

U nás obvykle v květnu až červnu.

Pěstování

Zakrslá borovice himálajská se často objevuje v menších rodinných zahrádkách, jejichž majitelé si potrpí na reprezentativní vzhled. Přestože se pěstuje jako solitérní strom, vadí jí větrná místa a mrazové kotliny. Dopřejme jí proto slunné stanoviště chráněné před větrem a dobře propustnou výhřevnou půdu.

ČTĚTE TAKÉ:

Naše počasí snáší dobře, nedělá jí problémy ani mráz do minus 27 °C. Nicméně se vyplatí okolí kmene přes zimu namulčovat.

K hnojení používejme přípravky určené pro jehličnaté stromy a keře, prospěje to jehličí. Moc to však nepřehánějme, dospělý strom by pak nemusel být tak úplně zakrslý.

Množení

Jarním výsevem ve studeném pařeništi do substrátu smíchaného ze zahradní zeminy, rašeliny a štěrku v poměru 2:2:1. Chceme-li mít větší jistotu, nechme semena asi měsíc před výsevem stratifikovat. V praxi to vypadá tak, že je dáme do igelitového sáčku s vlhkým pískem, který buď necháme venku promrznout, nebo uložíme do ledničky. Těsně před výsevem je namočme na 24 hodin do odražené vody.

Máme-li v úmyslu vypěstovat si rostlinu z vlastních semen, buďme při sklizni šišek opatrní, jsou poněkud smolné.