Rohatá okurka je sice zvláštní, nicméně vše vystihující název pro kiwano (Cucumis metuliferus). Rostlina je blízce příbuzná okurkám a vodnímu melounu a povrch jejích plodů zdobí drobné výrůstky připomínající růžky.

Gaka, nebo Gakachika?

Uvnitř plodu bychom našli spoustu společných znaků. Dužnina je zelená, nasládlá a šťavnatá s velkým množstvím žlutých semen. Průměrná hmotnost plodu se pohybuje od 200 do 300 gramů. Podobně jako u okurek jsou plody z většiny tvořeny vodou, obsah vitaminů a minerálních látek je nízký, vzhledem k nízké energetické hodnotě jsou tedy výborné při redukčních dietách. Rostlina pochází z Afriky, kde je známá pod názvy „gaka“ nebo „gakachika“, dnes se však pěstuje téměř po celém světě – V Kalifornii, Chile i na Novém Zélandu. Její výhony dosahují až několikametrové délky, listy jsou laločnaté, spolu s výhony pokryté drobnými pichlavými chloupky.

Pěstujeme kiwano

U nás se dá kiwano pěstovat pouze ve skleníkových podmínkách se stejnými nároky jako salátové okurky. Pokud bychom se rozhodli pěstovat ho na zahradě, vyséváme až v květnu, při teplotách vyšších než 15 °C. Semena získáme ze zakoupených plodů, ideálně v únoru (před výsevem je alespoň 24 hodin namočíme do teplé vody). Klíčí a vzchází poměrně rychle a spolehlivě, sazeničky sázíme do skleníku do lehčí a živné půdy. S ohledem na úspěšné opylení vysazujeme vždy více rostlin. Kiwano je liána s několikametrovými výhony, proto rostliny potřebují během růstu záchytné body ve formě opěrné konstrukce. Narostou-li výhony do dvoumetrové délky, zaštipujeme je. Během vegetace vydatně zaléváme a kontrolujeme výskyt houbových chorob, na které je kiwano bohužel, podobně jako skleníkové okurky, silně náchylné. Spektrum fungicidů, které můžeme použít, je stejné jako u okurek. Plody kiwana sklízíme od začátku září. Nehodí se k dlouhodobějšímu skladování.

Kiwano v kuchyni

Svou chutí připomíná směs melounu, banánu a okurky. Nejjednodušší úpravou je nakrájet ho na kostičky a přidat do ovocného salátu. Podélně rozříznuté s ořechovou zmrzlinou a šlehačkou vytvoří rychlý a skvělý dezert. Skvělé je i do zeleninových salátů s rajčaty, jako příloha k masu.

Nakonec jeden drink

Vodka s kiwi a kiwanem

Budete potřebovat:

  • 1 kiwano
  • 2 kiwi – hrubě nakrájené na kostičky
  • 1 dl vodky
  • 5 cl Cointreau
  • 2 šálky drceného ledu

Ze středu kiwana odkrojte 2 plátky, které použijete na ozdobu, vydlabejte dužninu a rozmixujte ji v mixéru. Přidejte zbývající suroviny a šlehejte při vysoké rychlosti do úplné hladkosti celé směsi. Podávejte v highball sklenici ozdobené plátkem kiwana.